02.Kas.09

2 KASIM 2009

İlaç Fiyat Kararnamesi, Muayene ücreti uygulaması ve Kamu Kurum iskonto oranında yaşanacak artışla beraber eczacılık alanı çok büyük bir yıkım süreci ile karşı karşıya bırakılmıştır.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tek taraflı olarak yayınlanan Tebliğ ve Genelgelerle Kamunun 3,4 milyar lira gelir elde etmesi beklenmektedir. Dikkat ettiğiniz üzere bu 3,4 milyar liraya tasarruf diyemiyoruz, açıkça ?gelir elde edecekler? diyoruz. Çünkü bu Genelgeler ve Tebliğler yayınlanırken sektörün yaşayacağı durum hiç hesaba katılmamış, ilaç sanayi ve eczanelerimizi bekleyen süreç üzerine hiç kafa yorulmamıştır. Bu uygulamalar baştan sona tek taraflı olarak ve talan mantığı ile hazırlanmış işlerdir.

Bu süreçte Referans Fiyat ve SGK Genelgelerindeki Kamu Kurum Iskontosuna tepki vermesi gereken sanayi, anlaşılmaz bir tavır içinde kalmış ve gerekli tepkiyi gösterememiştir. Bu durum sanayinin parçalı görüntüsü ve birbirini yok etme hevesi içindeki politikalarının kaçınılmaz bir sonucudur. Süreç çok net olarak kanıtlamıştır ki önümüzdeki dönemlerde devletin ilgili kurumları daha farklı uygulamalarla sanayiden her istediklerini rahatlıkla alabilmektedirler.

Yani önümüzdeki yıl Kamu Kurum Iskontosu % 24 den neden % 40 ? 50 ye yükselmesin, Referans Fiyatlar neden % 75 geriye alınmasın?

Bizi asıl sarsan ise 18 Eylül ? 2 Kasım sürecini maalesef sadece izlemek ile yetinen TEB yönetimidir.

Yapılan Başkanlar Danışma Toplantısında ısrarla bir eylem planı çıkarmayan, süreci çok yoğun görüşme ve toplantı trafiği ile geçiren, Devletin Muayene ve Katılım payı tahsilâtı karşılığında teklif ettiği ? Kasa Tazminatını? meslek hakkı olarak kabul eden Merkez Heyetinin asıl amacının ne olduğu hala anlaşılamamıştır.

Bugün 27 Ekim 2009. 2 Kasımdaki 1.yıkım dalgasına 5 gün kaldı. Teb yönetimi hala Cuma günü yapılacak bu toplantıdan erteleme çıkıp çıkmayacağının hesabı içerisinde.

Bu süreçte odalarımız iade prosedür?ünü çoktan hazırlamış ve üyelerine duyurmuş durumdalar. Yaşanacaklar çok net şu iki veriyi veriyor; Eczanelerin kar marjı, cirosal kayıpları telafi edecek şekilde arttırılmalıdır. Kamu Kurum Iskontosu uygulamalarının ve muayene ücretlerinin eczane üzerinden geçmesi ile ilgili süreç derhal durmalıdır. 30 Kuruş 50 Kuruş Meslek hakkı söylemlerinden şimdilik vazgeçilmeli ve örgütün enerjisi bu yöne çevrilmelidir.

Son olarak önemli bir uyarı da Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine.  Bugün 700 kalem ürünün iadesi başlıyor. Yarın orijinal ürünlerin listesi yayınlanırsa bu sayı 1700 olacak. 2 Kasımda Eczanelerde ilaç kalmayacak, ister istemez sistem duracak  ve bunun sorumlusu ise kesinlikle eczacı olmayacaktır.

Tüm kamuoyu bilmelidir ki bu sürecin tek sorumlusu, plansız uygulamalarda inat eden Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileridir.

YÖNETİM KURULU ADINA

Ecz. Hüseyin ŞİMŞEK