03.06.2010 TARİHLİ SUT DEĞİŞİKLİKLERİ

03.06.2010 tarih 27600 Sayılı Resmi Gazete?de Sosyal  Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlanmıştır. Yapılan ilk çalışmada 09.06.2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek, dikkat çeken değişiklikler;

* Leflunomid (ARAVA) psoriatik artritli hastaların tedavisinde sadece 20-100 mg?lık formlarının ödenebileceği;

* Anti TNF (ENBREL,REMICADE vb.) ilaçlar için, Aksiyel tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda ve Periferik eklem tutulumlu ankilozan spondilitli hastalarda düzenlenen raporların eskiden 6 ay süreliyken artık 3 ay süreli olacağı;

* Rituksimab (MAPTHERA) 2 kür (4 infüzyon) şeklinde olan kullanım; 6 kür (12 infüzyon) olarak değişmiştir. Ayrıca düzenlenecek sağlık kurulu raporlarında nöroloji uzmanında bulunması gerektiği, düzenlenen raporla birlikte sadece romatoloji veya klinik immunoloji hekimleri tarafından reçetelenebileceği;

* Silostazol (PLETAL) için düzenlenecek raporlarda en az bir kalp damar cerrahi uzman hekiminin yer alması veya kalp damar cerrahi uzman hekiminin bulunmadığı yerlerde ise kardiyoloji uzmanı ile genel cerrahi uzman hekiminin birlikte yer alması gerektiği; ayrıca düzenlenecek sağlık kurulu raporlarının 1 yıl süreli olacağı;

* Makula Dejenerasyonunda Kullanılan İlaçlar [Pegaptanib Sodyum (MACUGEN), Ranibizumab (LUCENTIS), Vertaporfin (VISUDYNE)] 01.01.2011 tarihinden itibaren yalnızca ayaktan tedavi kapsamında ödeneceği;

* Pregabalin (LYRICA)
?in Nöropatik Ağrı teşhisinde kullanımında tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji uzmanının reçete edemeyeceği;

* Diyabet Tedavisinin 3.maddesi; Analog insülinler (LANTUS vb.), Rosiglitazon (AVANDIA vb.) ve Pioglitazon (GLIFIX vb.), endokrinoloji, iç hastalıkları ve kardiyoloji uzman hekimlerince veya bu hekimlerce düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebileceği şeklindedir. Ayrıca    4.maddesine ise Vildagliptin (GALVUS) adlı ilaç eklenmiştir.

* Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkelerinin 1. fıkrasının sonuna; ?Bupropiyon HCl (WELLBUTRIN XL vb.); yanlızca major depresif bozukluk tedavisinde; psikiyatri veya nöroloji uzman hekimleri tarafından veya bu hekimler tarafından düzenlenen uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilir.? maddesi,

* Antidepresanlar ve Antipsikotiklerin Kullanım İlkelerinin 2. fıkrasının sonuna; ?Ketiapin (SEROQUEL, GYREX vb.) bipolar bozukluk endikasyonunda yalnızca akut atakların tedavisinde ödenir, idame tedavisinde ödenmez.? ibaresi,

* Eritropoietin Alfa-Beta, Darbepoetin, Sevelamer, Parikalsitol Kullanım İlkeleri başlığı altına Eritropoietin Zeta (EPOBEL) ve metoksipolietilen glikol epoetin beta etken maddeleri eklenmiş, ayrıca tedaviye başlama ve idame dozu bölümüne ?Metoksipolietilen glikol epoetin beta için ise tedaviye başlama dozu iki haftada bir; 0,6-0,94 mcg/kg, idame dozu ise ayda bir 0,6-0,94 mcg/kg dır.? ibaresi,

* Spesifik olmayan/gamma/polivalan immünglobulin (IVIg) ler başlığı altına 3. fıkra olarak ?Kronik İnflamatuvar Demiyelizan Polinöropati endikasyonunda nöroloji uzman hekiminin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm uzman hekimler tarafından reçete edilir.? ibaresi,

* Parkinson İlaçları Kullanım İlkeleri başlığı altına 4. fıkra olarak ?Huzursuz bacak sendromunda ödenmez? ifadesi eklenmiştir.

SUT Eklerinde yapılan değişiklikler ise;

* Ek-2/A listesinin 13. bölümünün 6. maddesi olan

Esomeprazol

UH-P

ibaresi listeden çıkarılmıştır. Bu nedenle Esomeprazol (NEXIUM vb.) tüm hekimlerce yazılabilecektir.

* Daha önce Ek-2/C listesinin 16.1. maddesinde yer alan ?Metil Fenidat HCl (CONCERTA, RITALIN)?, Ek-2/A listesinin 13. bölümünün 6. maddesi olarak değiştirilmiştir. Ayrıca ilaç sadece psikiyatri uzmanlarınca yazılabilecektir.

* Eritromisin+ Benzoilperoksit (BENZAMYCIN) / Klindamisin+Benzoilperoksit (CLINDOXYL)
sadece Sadece Cilt Hastalıkları Uzman Hekimlerince yazılabilecektir.

* Ek-2/C listesinde yapılan değişiklik ile, Solifenasin (VESICARE), Tolterodine-L (DETRUSITOL vb.), Trospiyum (SPASMEX), Darifenasin (EMSELEX), Propiverin (MICTONORM) ilaçları ancak Oksibutinine (ÜROPAN) yanıt alınamayan yada tolere edemeyen hastalarda kullanılabilecektir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2862