2004 YILI BÜTÇE UYGULAMA TALİMATINDAKİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER

Birliğimizce 11 Şubat 2004 tarih 25370 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı Protokolü'nde yapılan inceleme sonucu saptanan değişiklikler ve dikkat edilecek konular aşağıda belirtilmiştir.
1) Talimatın 13.12. maddesi ve Talimat Eki Protokol'ün "VI. Anlaşma" başlıklı bölümünün 6'ncı maddesi uyarınca sağlık kurum ve kuruluşlarınca ayakta tedavi için gerekli görülen ilaçlara ait reçeteler Bölge Eczacı Odalarınca eczaneler arasında dönüşümlü olarak verilebilecektir.
Talimatın 13.12. maddesi:
''Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, sağlık kurum ve kuruluşlarınca ayakta tedavi için gerekli görülen ilaçlara ait reçetelerin, reçete sayısı ve/veya parasal limitli olarak hastaların mağduriyetine meydan vermeksizin, eczaneler arasında dönüşümlü verilmesi hususunda ilgili Bölge Eczacı Odaları ile işbirliği halinde uygulama yaptırmaya yetkilidir."
2) Talimatın 11.2. maddesi ile, hastanelerde yatan hastalar için düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçların, eczanelerden dönüşümlü olarak temini hususunda, hastanelerin Talimat ve eki protokol esaslarına bağlı kalarak Türk Eczacıları Birliği ile işbirliği yapacağı belirlenmiştir.
Talimatın 11.2. maddesi 4 üncü paragraf:
"Yukarıda belirtilen esaslara göre, hastanelerde yatan hastalar için düzenlenen reçete muhteviyatı ilaçların, rasyonel kullanımını sağlamak amacıyla, eczanelerden dönüşümlü olarak temini hususunda, hastaneler, bu Talimat ve eki protokol esaslarına bağlı kalınarak Türk Eczacıları Birliği ile işbirliği yapar."
3) Talimat Eki Protokol'ün "VI.Anlaşma" başlıklı bölümünün 7 nci maddesi ile, Bakanlıkça eczaneleri ilgilendiren düzenleme yapılması halinde düzenlemenin yapıldığı tarihi takip eden bir ay içerisinde uygulamaya başlanması sağlanmıştır. Böylelikle uygulama, tarihlerinde yaşanan sorun çözüme ulaşmıştır.
4) Talimatın "12. Reçele Yazımı ve İlaç Kullanım İlkeleri" başlıklı maddesi uyarınca tüm reçetelere _ mutlaka teşhis yazılacaktır, teşhisi yazılmayan reçeteler resmi ve özel eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir.

5} 2003 yılında kurumlarda sözleşmesi olanların Talimatın Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden en geç 45 gün içerisinde (26 Mart 2004 Cuma gününe -dahil-kadar] sözleşmelerini yenilemeleri gerekmektedir. (Talimatın 13.7. maddesi)

6) Talimatın 13.11 maddesi ve Talimat Eki Protokol'ün "VI Anlaşma" başlıklı bölümünün 5. maddesi ile, Türk Eczacıları Birliği'nce reçete kontrolünün başlatıldığı yerlerde eczanelerce verilen reçete bedellerinin ödenebilmesi için reçetelerin Türk Eczacıları Birliği Reçete Kontrol Ünitesi tarafından onaylanması zorunlu hale getirilmiştir.

7) Tedavi için Yurtdışından getirilecek ilaçlar reçeteye 6 aylık doza kadar yazabileceklerdir. Onkoloji ilaçları ise en fazla 6 kürlük dozda getirtilebilecektir. (Talimatın 12.2. maddesi)

8) Talimatta bazı özel hastalıklar ve ilaç kullanımı hakkında düzenlemeler yapılmış,ayrıca Ek-2 Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi ve Ek-2/A Antibiyotik Reçeteleme Kuralları'nda da bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu düzenlemelere ve değişikliklere ilişkin ayrıntılı çalışma Birliğimizce başlatılmış olup, en kısa zamanda tüm Eczacı Odalarına gönderilecektir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2299