2005 YILI MALİ YILI BÜTÇE UYGULAMA TALİMATI DEĞİŞİKLİKLERİ
09.02.2005 tarih 25722 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ve Protokolünde yapılan inceleme sonucu saptanan değişiklikler ve dikkat edilecek hususlar aşağıda belirtilmiştir.
1) KURUM VE KURULUŞLARA %3.5 ORANINDA İNDİRİM YAPILACAKTIR (YÜRÜRLÜK TARİHİ 10 ŞUBAT 2005)
Talimatın 14.İlaçlarda Uygulanacak İndirim Oranları ve Eşdeğer İlaç Uygulaması başlıklı bölümünün 14.1.Uygulanacak İndirim Oranları maddesi ve Protokolün III.Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 1.Uygulanacak İndirim Oranları maddesi ile, sözleşmeli eczaneler tarafından kurum ve kuruluşlara hangi koşullarda ıskonto yapılacağı belirlenmiştir. Buna göre, kurum ve kuruluşlara ilaç temininde, belirlenen koşullar doğrultusunda, ilaca Talimat eki (EK-2/D) Listede belirtilen imalatçı veya ithalatçı indirimi ve ardından %3.5 eczacı indirimi uygulanacaktır.
2) EŞDEĞER İLAÇ UYGULAMASI (YÜRÜRLÜK TARİHİ 10 ŞUBAT 2005)
Talimatın 14.2 Eşdeğer İlaç Uygulaması başlıklı maddesi ile yapılan düzenleme sonucunda;
"17/09/2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine eklenen (r) bendi çerçevesinde, eşdeğer ilaç uygulaması gerçekleştirilecek olup, bu uygulama kapsamında tüm kurumlar eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzunun %30 fazlasına kadarını dikkate alacaklardır. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla, tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gözetilir. Söz konusu süre ve Pazar payının her bir eşdeğer ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesine ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesine Geri Ödeme Komisyonu yetkilidir."
Talimat eki EK-2/D Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi'nde, yanında E harfi yer almak suretiyle Eşdeğer İlaç Uygulaması kapsamında değerlendirilecek müstahzarlara istinaden hazırlanan etken madde/müstahzar listesi Birliğimiz web sitesinde yayımlanmıştır.
Talimatın 25.Yürürlük maddesi gereğince, Talimatta yer alan ilaç indirim oranları ve eşdeğer ilaç uygulamasına ilişkin düzenlemeler 10.02.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
3) SÖZLEŞME YENİLEME İÇİN SON TARİH 25 MART 2005
Talimatın 13.7 Maddesi gereğince
"Sözleşmeler, ilk defa yapılacak olanlar hariç, eczaneler tarafından bu Talimatın Resmi Gazetede yayımlanmasını takip eden en geç 45 gün içerisinde yenilenecektir."
2004 yılında kurumlarla sözleşmesi olanlar Talimatın Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 45 gün içerisinde sözleşmelerini yenileyeceklerdir. (En geç 25 Mart 2005) İlk defa sözleşme yapacaklar için bir sınırlama yoktur.
Bu konuda eczacı odalarımız tarafından duyuru yapılması, gerekli önlemlerin alınması, sorun yaşanmasını engelleyecektir.
4) BEDELİ ÖDENECEK İLAÇLAR LİSTESİ
Her sene yayımlanan Bedeli Ödenmeyecek İlaçlar Listesi uygulamasına, 2005 yılında son verilmiştir. 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Listesi'nde Bedeli Ödenecek İlaç Listesi (EK-2/D) yer almaktadır. EK-2/D Listede ismi yer almayan müstahzar bedelleri kurumlar tarafından ödenmeyecektir.
12.5. Bedeli Ödenecek İlaçlar Kurum ve kuruluşlarca bedeli ödenecek olan ilaçlar bu Talimata ekli Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) belirtilmiştir. Bu listede ticari isimleri ve barkod numaraları ile birlikte yer alan ilaçlar dışındakilerin bedelleri, reçeteye yazılsa dahi kurumlarca hiçbir şekilde ödenmeyecektir. 31/12/2004 tarihinden sonra ruhsat alan ilaçların bedelleri bu listede yer almadığı sürece ödenmeyecektir. Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde (EK-2/D) yer alacak veya bu listeden çıkarılacak ilaçların tespitine ilişkin değerlendirmeler 14/02/2004 tarih ve 25373 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 06/02/2004 tarih ve 2004/6781 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile oluşturulan "Geri Ödeme Komisyonu" tarafından yapılacaktır. Bu değerlendirmeler en geç üçer aylık dönemler içerisinde yapılacaktır. Ayrıca, anılan listede belirtilen ruhsat tarihi ve referans fiyatlara ilişkin tereddütler adı geçen Komisyon tarafından giderilecektir.
5) REÇETE YAZIMINA İLİŞKİN ESASLAR
Talimatın 12.Reçete Yazımı ve İlaç Kullanım İlkeleri başlıklı bölümü gereğince;
Tüm reçetelere mutlaka teşhis yazılacaktır. Ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi (kaşede kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır.) bulunacak, ayrıca kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır. Teşhisi yazılmayan, ilgili hekimin imza ve kaşesi bulunmayan reçeteler resmi ve özel eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir.
Bu Talimat hükümleri gereği sağlık kurulu raporuna dayalı olarak uzman tabiplerce reçete edilmesi gereken ilaçların yazımı için hastalar birinci basamak sağlık kuruluşlarından sevk işlemine tabi tutulmaksızın, kurumlarından alacakları sevkle doğrudan ikinci basamak sağlık kurumlarına başvurabilirler. Ancak bu amaçla yapılan başvurularda, reçetelere sağlık kurulu raporunda belirtilen ilaçlar dışında başka ilaç yazılmayacaktır.
6) Talimatın 12.1 Reçetelere Yazılabilecek İlaç Miktarı başlıklı bölümüne aşağıdaki ifade eklenmiştir:
Yatarak tedavi edilen hastalar için gerekli olan ve hastane eczanesinde bulunmayan ilaçlar en fazla beş günlük tedavi dozunu geçmeyecek şekilde reçeteye yazılabilecektir. Bu reçetelerde mutlak surette günlük tedavi dozu da yazılacak, 5 günlük tedavi dozunu aşan ilaç eczane tarafından kesinlikle verilmeyecektir. Ancak, sağlık kurumlarında uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla l aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecektir.
7) BAZI ÖZEL HASTALIKLARA VE İLAÇ KULLANIMINA İLİŞKİN DÜZENLEMELER
Talimatın 12.7 Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler başlıklı bölümünde bu sene yapılan değişiklikler ve düzenlemeler kalın karakterle belirtilmiştir:
12.7.1. Altın Preparatları, Biyolojik Ajanlar, Leflunomid Kullanım İlkeleri
Bu grup ilaçlar sağlık kurulu raporuna dayanılarak romatoloji, iç hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve immünoloji uzman hekimlerince yazılır.
Psöriyazis tedavis