2010 YILI SGK SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
01.04.2010 tarihinde yürürlüğe giren 2010 yılı SGK Sağlık Uygulama Tebliği ile ilgili oluşan bazı tereddütlerin giderilmesi amacıyla SGK Başkanlığı Adana Sağlık Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucunda; aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1- Tebliğin 4.2.(7) maddesinde de ifade edildiği gibi Aile Hekimliği uygulamasının başladığı illerde kamu kuruluşu çalışanının bakmakla yükümlü olduğu kişilere kurum hekiminin yazdığı reçete bedelleri ödenmemektedir. Ayrıca medula sistemi üzerinde yapılan uyarlamayla kurum hekimi tarafından kamu personeli yakınlarına yazılan reçetelere de provizyon alınamamaktadır.
2- Tebliğin 6.1.1.Ç.(6) maddesi gereğince endikasyon dışı ilaç kullanımı ile ilgili uygulamalar 26.03.2010 tarihinde www.iegm.gov.tr adresinde yayınlanan kılavuza göre düzenlenmesi gerekmektedir; bu kılavuzun dışında kalan hastalıklar için Sağlık Bakanlığı Endikasyon Dışı onayı aranacaktır.
3- Tebliğin 6.1.1.C-(9) maddesinde ?SUT?un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen ?SUT?un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, bu SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla düzenlendiği tarihte geçerli olduğu süre sonuna kadar geçerlidir. Bu SUT hükümlerine uygun olmayan raporlar, SUT?un 6.1.1.C (6) fıkrası kapsamında bu SUT hükümlerine uygun hale getirilebildiği takdirde geçerli olacaktır. (Kurumca süresi sonuna kadar geçerli olacağı duyurulan raporlar hariç)?denmektedir.
Odamız web sayfasından da duyurulan SGK Başkanlığının 2010/44 sayılı genelgesine göre 2008 SUT? ne uygun olarak düzenlenmiş eski tarihli diyabet raporları süresi sonuna kadar geçerlidir.
19/10/2009 tarihinden önce çıkan osteoporoz raporları raporun çıktığı tarihteki SUT hükümlerine uygun olarak çıkartılmış ise süreleri sonuna kadar geçerli olacaktır. Fakat reçetelenme kuralları 2010 sut hükümlerine uygun olmalıdır.
Bunların dışında 01/04/2010 tarihi öncesi çıkartılmış tüm raporların (aksi bir genelge olmadığı taktirde) 2010 yılı SUT hükümlerine uygun olması gerekmektedir.
4- Lipid Düşürücü İlaçlar
* Sadece ?Hiperlipidemi?(Raporsuz) teşhisi ile yazılan reçetelerde; reçete eki belgede LDL değerinin 160 veya Trigliserit değerinin 300?ün üzerinde olması ilaç başlama kriteri için yeterlidir. LDL değerinin 160- 100 veya Trigliserit değerinin 300-200 arasında olması durumunda hiperlipidemi ilaçları ?İdame Tedavi? ibaresi yazılmak sureti ile karşılanabilir.
* Sadece ?Hiperlipidemi?(Raporlu) teşhisi ile çıkarılan raporlarda başlama kriteri LDL değerinin 160 veya Trigliserit değerinin 300?ün üzerinde olması yeterlidir. Raporlu hastalarda raporun yenilenmesi durumunda, yapılan tetkik sonucu dikkate alınmadan, daha önce alınmış ilacın teminine esas olan önceki raporun fotokopisinin rapora eklenmesi veya tedaviye başlama tarihi ve başlama değerlerinin raporda belirtilmesi yeterlidir. Ancak yeni yapılan tetkikin sonucu başlama değerlerine uygunsa önceki rapora ait bilgilere gerek olmadan ilgili ilaçların 1X1 dozda reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.
* 2010 SUT ?Lipid Düşürücü İlaçların Kullanım İlkeleri? maddesinde yer alan hastalıkların rapor ile belgelenmesi şartı ile (Raporsuz) LDL değerinin 100 veya Trigliserit değerinin 200?ün üzerinde olması lipid düşürücü ilaçların ödenmesi yeterlidir. LDL değerinin 100 veya Trigliserit değerinin 200 ün altına düşmesi durumunda ilaç bedeli ödenmez.
* 2010 SUT ?Lipid Düşürücü İlaçların Kullanım İlkeleri? maddesinde yer alan hastalıkları da içeren Hiperlipidemi raporlarında LDL değerinin 100 veya Trigliserit değerinin 200?ün üzerinde olması başlama kriteri olarak kabul edilmektedir.
* Raporlu hastalarda raporun yenilenmesi durumunda, yapılan tetkik sonucu dikkate alınmadan, daha önce alınmış ilacın teminine esas olan önceki raporun fotokopisinin rapora eklenmesi veya tedaviye başlama tarihi ve başlama değerlerinin raporda belirtilmesi yeterlidir. Ancak yeni yapılan tetkikin sonucu başlama değerlerine uygunsa önceki rapora ait bilgilere gerek olmadan ilgili ilaçların 1X1 dozda reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.
5- 2008 yılı SUT Ek-2 listesinde enteral beslenme ürünleri; ?Oral beslenmenin mümkün olmadığı kronik nörolojik ve kas hastalıkları? başlığı altında yer almaktaydı. 2010 yılı SUT Ek-2 listesinde ?Oral beslenmenin mümkün olmadığı kronik nöromusküler hastalıklar? altında tanımlanmaktadır. Eczacılarımızın bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bilgilerinize sunulur.