250 KİŞİDEN BİRİ ÇÖLYAK HASTASI

Tahıl ürünlerinde bulunan "glüten" isimli bitkisel proteine karşı alerji olarak açıklanan Çölyak Hastalığı ülkemizde her 250 kişiden birinde görülüyor. Hastalık bazı kişilerde hayatı tehdit edici ağır ishallere, bazılarında da kansızlığa neden olabiliyor.

Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Çölyak hastalarının bisküvi, makarna, ekmek yiyemediklerini belirterek, bu hastalığın insanlarda en sık görülen gıda kökenli incebağırsak hastalığı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Aydoğdu, şöyle devam etti:
" Hastalık arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan glüten isimli, bitkisel proteine yönelik gıda alerjisidir. Yaşamın herhangi bir evresinde glüten maddesi ince bağırsakta zehir etkisi göstermeye başlar.
Bu durum, gıdaların yetersiz sindirim ve enzimine neden olur. Hastalığın çıkışında genetik yatkınlık çok önemlidir. Özellikle bebekle ilk 6 ay içinde bisküvi ve ekmek gibi gıdaların verilmesi risk oluşturur.

Ülkemizde 250 kişiden birinde bu hastalığın olduğu tahmin ediliyor. Ancak en önemlisi pek çok Çölyaklı, tanı konulmadan aramızda dolaşıyor. Temel bozukluk, ince bağırsaklardadır. Ama tüm vücudu da etkileyebilir. Bazı kişilerde hayatı tehdit edici ağır ishallere bazılarında da kansızlığa neden olabilir.

Çölyak; tanı konana kadar bir hastalıktır. Ama tanı konulduktan sonra glütensiz bir yaşam biçimidir. Glütensiz diyet ömür boyu sürer

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2226