AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINA NE KADAR ÖNEM VERİLİYOR

Diş ve dişeti enfeksiyonları çocuklarda büyüme yetersizliğine yol açıyor. 40 yaşındaki sonrakiler için de koroner kalp hastalığı görülme riskini 3-7 kat artırıyor. Ülke genelinde 3 bin 500 kişiye , kamuda ise 10 bin kişiye bir diş hekimi düşüyor. Diş hekimine genelde diş ağrısı veya protez gereksinimi olduğunda gidiliyor.

21-27 Kasım Ağız- Diş Sağlığı Haftası nedeniyle dün düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Diş Hekimleri Odası Başkanı Rıfat Yüzbaşıoğlu, ülke genelinde 3 bin 500, kamuda ise 10 bin kişiye bir diş hekimi düştüğünü belirterek, " Diş hekimliği alanında hastalıklarının oluşmasını beklemeden yapılacak müdahale hem hastalıklardan kesin olarak korumakta hem de gereksiz harcamaları önlemektedir. 65 yaşının üzerindeki dişsizlik oranımız yüzde 75' dir. Bu oran gelişmiş ülke ortalamalarının 4-5 kat üzerindendir" dedi.

Dünyanın hiçbir yerinde sağlık hizmetlerinin muayenehaneleri kapsam dışı bırakmadığını da anımsatan Yüzbaşıoğlu, şöyle devam etti:
"Ülkemizde genel sağlık hizmetleri için sosyal güvenlik kuruluşlarından özel hastanelere ve polikliniklere sevk yapılıyor, fakat muayenehanelere yapılmıyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi sosyal güvencesi olanlar özel hastanelere gidebiliyor, eczanelerden ilacını alabiliyor. Böyle bir sistem oluşturulmuş. Ama ağız ve diş sağlığı için diş hekimlerinin muayenehanelerine gidemiyor, çünkü sistemde buna yer verilmemiş. Kısaca sağlık Bakanlığının ağız ve diş sağlığına gerekli önemi vermediğini düşünüyoruz."

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2013