AKTARLARDA SAĞLIK BEYANIYLA ÜRÜN SATIŞINA YÖNELİK TESPİTLERİN BİLDİRİMİ HAKKINDA

TEB'nin tarafımıza göndermiş olduğu yazı aşağıda sunulmuş olup,

Bölgemizde faaliyet gösteren aktarlardan, sağlık beyanında bulunarak satış yapanlar var ise, bunlarla ilgili olarak, bilgi, belge ve görüntülerin toplanarak Odamıza iletilmesi, gerekmekte olup, bu belgelerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde Birliğimizce yapılacak girişimlerde ve çalışmalarda kullanılacak olması açısından önem arz etmektedir.

Bilgilerinize sunarız.

          

"Bitkisel ürünler ancak bilinçli ve akılcı kullanılmaları halinde toplumsal sağlığın geliştirilmesine yararlı olacak ve ülke ekonomisi açısından değer yaratacaktır. Sağlıklı yaşamın korunması için bitkisel ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması, etkinliğinin ve kalite güvenliğinin sağlık otoritesince denetlenmesi, hekim tavsiyesi ile halkın en yakın sağlık danışmanı olan eczacı gözetiminde ve sadece eczanelerde topluma sunulması hayatî önemdedir.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından, 14/03/2016 tarihli ve 2164353 sayılı Müsteşarlık Makamının Onayı ile; Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Hakkında 2016/8 sayılı Genelge yayımlanmış olup, "Aktarlarda, Baharatçılarda Ve Benzeri Dükkanlarda Satılması Mahzurlu Ve Tehlikeli Olan Maddeler" belirtilmektedir.

Ayrıca Genelge'nin 6. maddesi;

"6) Özel ambalajlarında bulunan ve satılmasına izin verilmiş olan drogların ambalajlarında farmakolojik etkisi ile ilgili bilgiye yer verilemez. (Örneğin; Nane, adaçayı, ıhlamur gibi bitkilerin ambalajlarında etki ve kullanılışla ilgili herhangi bir ifade bulunmayacaktır.)" şeklinde olup aktarların sağlık beyanında bulunarak ürün satışı yapmaları mevzuata uygun bulunmamaktadır."

 

Aktarlar, Baharatçılar ve Benzeri Dükkanlar Hakkında 2016/8 sayılı Genelge için tıklayınız.

29 Ocak 2019 - Okunma Sayısı : 776