BAĞ-KUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI'NDAN


Bağ-Kur Kurum Sağlık Kurulu Uygulamasına Son Verdi



Türk Eczacıları Birliği ile Bağ-Kur Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 2005 Yılı Bağ-Kur Protokolünün ilgili maddeleri gereğince, 1262 sayılı Tıbbi ve İspençiyari Müstahzarlar Yasasına göre ilaç ruhsatlı olmayan preparatlar, yurt dışından Sağlık Bakanlığı onayı ile getirilen ilaçlar, büyüme hormonları oral beslenme solüsyonları vb. ilaçların bedeli, Kurum Sağlık Kurulu 'nda değerlendirilmesini takiben ödenmekte; bu tip, bedelinin ödenmesi Kurum Sağlık Kurulu onayına bağlı olan ilaçlar, protokolün V.Sözleşmenin Feshini Gerektiren Hususlar başlıklı bölüm, 1.Maddesinin (c) bendi ile yapılan açıklama gereğince, bedeli hastadan tahsil edilerek eczane tarafından hasta adına fatura düzenlenmek suretiyle karşılanabilmekte idi.

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından İl Müdürlükleri'ne gönderilen 07.10.2005 tarih 3704 sayılı yazı Genel Yazı ile, "Yönetim Kurulu'nun 06.10.2005 tarih ve 2005/470 sayılı kararı ile; Geri ödeme kurumları arasında birlikteliğin sağlanması, hasta mağduriyetlerine sebebiyet verilmemesi, hastaların ilaca erişiminin sağlanması için bazı ilaçların :Sağlık Kurulunda değerlendirilmesi uygulamasının sona erdirilmesinin uygun bulunduğu" bildirilmektedir.



Buna göre,

1)        15 Ekim 2005 tarihinden itibaren, daha önce Kurum Sağlık Kurulu'nda değerlendirilen , ilaçların bedellerinin geri ödenmesine ilişkin olarak Ekte belirlenen usul ve esaslar uyulacaktır. Uygulamanın başlangıç tarihi ile reçete tarihlerinin ilişkilendirileceği bildirilmekte olup; hastaların elinde mevcut, süresi dolmamış olan sağlık kurulu raporları (aşağıda belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmiş ise) geçerliliğini koruyacaktır.

        

2) Eczaneler tarafından, söz konusu ilaçlar için, bedelinin hastadan tahsil edilerek hasta adına fatura düzenlenmesi uygulamasına son verilecektir. Kurum ile sözleşmeli eczaneler tarafından 15 Ekim 2005 tarihinden itibaren, reçete muhteviyatı eczane tarafından karşılanarak kuruma , fatura edilecektir.        



.

1) BÜYÜME HORMONLARI

Büyüme hormonlarının ödeme ve kullanımı hususlarında Bütçe Uygulama Talimatı'nın 12.7.6 Biiyüme Hormonları Kullanım Esasları başlığı altındaki bölüm doğrultusunda değerlendirilmesi ve yine aynı Talimatın Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesinde bulunan 7.Endokrin Sistem Hastalıkları, 7.1.1 Hipofiz Yetmezliği, 7.1.1.1 Büyüme Hormonu ; maddeleri göz önüne alınarak ödeme yapılacaktır.


2)        BOTULISMUS TOKSİNİ

Botulismus Toksini kullanım ve ödeme esasları ile ilgili olarak Bütçe Uygulama Talimatının 12.7.5 Botulismus Toksini Tip A başlığı altındaki değerlendirmeler esas alınacak ve Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi'ndeki 10.Kronik Nörolojik Hastalıklar, 10.3 Ekstrapiramidal Sistem Hastalıkları, 10.3.2 Distoniler, Hemifasial Spazm, 10.3.2.2 Botulismus Toksini Tip A ve 10.9 Serebral Palsy 10.9.2 Botulinum Toksini maddeleri göz önüne alınarak ödeme yapılacaktır.


.




3) SİNTGRAFİ TETKİKLERİNDE KULLANILAN RADYOFARMASÖTİK AJANLAR İLE RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİNDE KULLANILAN RADYOAKTİF MADDELER

Bu kapsamdaki ajan ve maddeler Bütçe Uygulama Talimatındaki Resmi Sağlık Kurumları Fiyat Tarifesi Ek: 8 Listesinin 3380 Sıra Nolu 8.2.NÜKLEER TIP GÖRÜNTÜLEME VE TEDAVİ başlığı altındaki 3470 sıra nolu Nükleer Onkoloji ve 3485 sıra nolu Radyo Nüklid Tedavi maddeleri çerçevesinde değerlendirilecektir.        

4)BESLENME SOLUSYANLARI

Bu kapsamdaki ürünler ile ilgili kullanım esasları Bütçe Uygulama Talimatı'nın 12.7.8 Enteral ve Parenteral Beslenme Ürünleri Verilme İlkeleri başlığı altında açıklanmıştır. Ödemelerle ilgili olarak Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesindeki "2.Kanser 2.9 Oral ve Enteral Beslenme Ürünleri"; "6.Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. 6.5 Korozif Gastrointestinal Yanık1ar; 6.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 3054