BAĞ-KUR UYGULAMALARINDA 15.06.2005 TARİHİ İTİBARİYLE GEÇERLİ DEĞİŞİKLİKLER

Bağ-Kur Genel Müdürlüğü Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından İl Müdürlükleri'ne gönderilen 10.06.2005 tarih 25744 sayılı yazı ile, Kurumun 13.04.2005 tarih 1737-55936 sayılı Talimatı'nda, 31.05.2005 tarih 25831 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı (Sıra No:12) (Tedavi Yardımı) başlıklı Tebliğ gereği yapılan değişiklik ve düzenlemeler bildirilmektedir:

1. "Yatan hastalar taburcu edilirken idame tedavileri için reçete edilen ilaçlar, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri nedeniyle hastane stoklarında kayıtlı ve üzerlerinde "SSK MALIDIR SATILAMAZ" ibaresi bulunan ilaçlarla sınırlı olmak üzere, hastane eczanesinden verilebilir ve hastanın kurumuna tedavisine ait diğer işlemlerle birlikte fatura edilir. Hasta katılım payı peşin alınan hak sahiplerinden, hastane tarafından tahsil edilir, maaşından kesilen hak sahipleri için ise kurumlarınca ilgili hastanelere ödenir. Bu uygulamada, Talimatta belirtilen reçete yazım kuralları ile indirim oranları dikkate alınır."

2. Talimatın 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değişmiştir:

"Grip ve pnömokok aşıları için;

a) 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık kurulu raporu aranmaksızın,

b) Astım dahil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immunosupresif olan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve adölesanların hastalıklarını belirten heyet raporuna istinaden,

tüm hekimlerce reçete edildiğinde aşıların bedelleri kurumlarınca ödenir."

3. Talimatın 11.nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

11.Eritropoietin Alfa-Beta ve Darbepoetin Kullanım İlkeleri;

a) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği tedavisi gören hastalara kullanımı ve reçeteye yazımı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır.

Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin ile tedaviye başlamadan önce; hastanın ferritin ve/veya transferrin saturasyonu (TSAT) değerlerine bakılacaktır. Bu değerler TSAT < %20 ve/veya ferritin <100 µg/ L ise hastaya öncelikle oral veya intravenöz demir tedavisine başlanacaktır. TSAT ? %20 ve/veya ferritin ? 100 µg /L olduğunda hemoglobin değeri 10 (on) gr/dl altında ise eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin tedavisine başlanabilir. Hedef hemoglobin değeri 11-12 gr/dl arasıdır. Hemoglobin değeri 11 (onbir) gr/dl'ye ulaşıncaya kadar eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin ile tedaviye devam edilecek ve Hb seviyesini 11-12 gr/dl arasında tutabilmek için idame dozda tedaviye devam edilecektir. Hb seviyesi 12 (oniki) gr/dl'yi aşınca tedavi kesilecektir.

Hasta Hb seviyesi için takibe alınacak ve Hb seviyesi 11-12 gr/dl'nin arasına gelince hastaya idame dozda tedaviye tekrar başlanabilecektir. İdame tedavi sırasında ve/veya tedaviye yeniden başlandığında TSAT <%20 ve/veya ferritin <100 µg/L olacaktır. Bu değerlere 2 ayda bir bakılacak ve sonuç belgesi reçeteye eklenecektir. Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin, sağlık kurulu raporu ile ilgili uzman veya diyaliz sertifikalı hekimlerce yazılabilir.


Eritropoietin alfa-beta ile tedaviye başlangıç dozu 50-150 IU/ kg/ hafta ve idame dozu 25-75 IU/kg/haftadır. Darbepoetin ile tedaviye başlama dozu 0.45-0.75 mcg/kg/hafta ve idame dozu 0.25-0.50 mcg/kg/haftadır.

b) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliğinin dışında kullanımı;
Eritropoietin türevlerini ve darbepoetin içeren ilaçların kronik böbrek yetmezliği dışında kullanımında Sağlık Bakanlığınca belirlenen endikasyonlara ve kurallara uyulacaktır.
Yeni doğanda eritropoietin kullanımı: Doğum ağırlığı 1000 gr.'ın altında ve 32 gebelik haftasından önce doğan bebeklere 200 İU/ kg / hafta 3 kez 6 hafta süre ile uygulanabilir.

c) Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetinden katkı payı alınmaması için düzenlenen raporların süresi en fazla 2 yıl olacaktır.
Bir defada en fazla iki aylık ilaç verilebilecektir. Sağlık kurulu raporlarında ilacın adı, kullanım dozu ve süresi belirtilecektir. Eritropoietin alfa-beta ve darbepoetin endikasyon muadili olarak birbirlerinin yerine kullanılabilirler."

4. Talimatın Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri hakkındaki 19.Maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan "uzman" ibaresi madde metninden çıkarılmış ve bu maddeye "Bu esaslar yatan hasta reçetelerinde de uygulanır" ifadesi eklenmiştir.

5. Protokolün "UYGULANACAK ESASLAR" başlıklı bölümünün 2.nci maddesinin son fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye değiştirilen fıkrasından sonra gelmek üzere a

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2609