BASIN AÇIKLAMASI!!

BASIN AÇIKLAMASI

SAĞLIĞINIZA DAİR NE VARSA ECZACINIZDA! TIBBİ MALZEMELER ECZANEDE!

Değerli basın mensupları,

Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında yürütülen Protokol revizyonu görüşmeleri neticesinde 3 Mayıs tarihinde Protokol’e ek olarak “Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden Tıbbi Malzemelerin Temini Sözleşmesi imzalanmıştır. Protokolün hem kamu, hem eczacılar, hem de halkımız açısından en büyük kazanımı ayaktan tedavide kullanılan tıbbi malzemelerin eczaneler aracılığı ile sigorta kapsamındaki yurttaşlarımıza ulaştırılması olmuştur. Artık vatandaşlarımız ihtiyaçları olan tıbbi malzemeleri en kolay ulaşabildikleri sağlık merkezi olan, Türkiye’nin dört bir yanında kesintisiz ve yaygın sağlık hizmet sunumu gerçekleştiren eczanelerden eczacı danışmanlığında temin edebileceklerdir. Ülkemizin sağlık sistemi açısından bir nirengi noktası olan bu düzenleme ile vatandaşlarımızın tıbbi malzemelere erişimi kolaylaştığı gibi tıbbi malzemelerin hem fiyat hem kalite açısından kontrolü de sağlanmış olacaktır.

Tıbbi Malzemelerin Eczanelerden Temini Sözleşmesi ile eczanelerden temin edilebilen tıbbi malzeme listesi 116 kaleme çıkmıştır. Eczanelerden temin edilebilecek ayaktan tedavide kullanılan tıbbi malzemeler arasında, varis çorabı, konuşma cihazı, nebülizatör, baston, idrar torbası, beslenme tüpü, elastik dirseklik, elastik dizlik, ayak bilekliği, ortopedik bot, patellar tendon bandı, kalça abdüksiyon ortezleri, başparmak bandı, standart manuel tekerlekli sandalye gibi ürünler bulunmaktadır.

Söz konusu ürünlerin bilimsel uzmanlığa dayalı sağlık hizmet sunumu gerçekleştiren eczacılar tarafından tedarik edilmesi hem hasta yararı hem de kamu yararı açısından temel önemdedir. Eczacı, tedarik ettiği sağlığa ilişkin tüm ürünler hakkında kanıta dayalı bilgi sağlama ve güvenli ürün seçiminde en yetkin sağlık danışmanıdır. Bu anlamda eczacı ve eczane; kaliteli tıbbi malzemelerin hastaya ulaştırılmasında, bu ürünlerin doğru, etkin ve güvenli bir biçimde kullanılmasında ve hastanın tedaviye uyumunu artırmada yapıtaşı olma niteliğine sahiptir. Diğer yandan tıbbi malzemelerin eczaneler vasıtasıyla halka arz edilmesi bu ürünlerin kimi zaman etik dışı uygulamalarla fahiş fiyatlarda satılmasının önünü keseceğinden kamunun ekonomik kayba uğramasına engel olacaktır. İnsan sağlığı açısından en az ilaçlar kadar önem taşıyan tıbbi malzemeler, çağdaş dünyada eczacılar eliyle ve entegre sağlık bakım noktası olmaya doğru hızla ilerleyen eczanelerden sunulan sağlık ürünleri içerisinde daha geniş yer kaplamaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde birçok tıbbi malzeme danışmanlık hizmeti ile eczanelerden halka ulaştırılmaktadır.  Avrupa’da eczanelerden sunulan tıbbi malzemelerin oranı % 40’lara ulaşmış durumdadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzalanan bu sözleşme ile ülkemizde artık bu yola girmiş bulunmaktadır.

14 Mayıs Eczacılık Haftası’nın hemen öncesinde bu Protokolü imzalayarak biz eczacılar ve halk sağlığı adına önemli bir kazanım elde eden Türk Eczacıları Birliğine, Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkililerine teşekkürlerimizi sunarız.

Halkımıza sağlıklı günler diliyor, tekrar vurgulamak istiyoruz ki; SAĞLIĞINIZA DAİR NE VARSA EN YAKIN SAĞLIK DANIŞMANINIZ ECZACINIZDA!

MERSİN  ECZACI  ODASI

YÖNETİM  KURULU