BÖLGE ECZACI ODALARI DEKLARASYONU

14 Aralık 2004 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumlarının ilaç alım koşullarını belirleyen taslak protokol T.E.B. Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından imzalanmıştır. Bu protokol ile 45 milyon nüfusun bağlı olduğu SSK ve Yeşil Kartlıların da sisteme dahil edilmesi ile birlikte tüm sosyal güvenlik kurumlarının ilaç alım koşulları belirlenmiştir.

Yapılan tüm görüşmelerin içinde olan İlaç Endüstrimizin protokolde imzasının olmaması, protokolün içinde fiili olarak var olduğu gerçeğini değiştiremez. Buna rağmen sektörün bileşenleri tarafından pazarlıklar sonucu verilen iskontoların şekline ve miktarına ilişkin yoğun spekülasyonlar yapılmaktadır.
Eczacı Kamuoyumuzun genel beklentisi ve kabul edebileceğimiz nokta; taraflar arasında imzalanan protokol öncesi şartların korunmasıdır.

Eczacılarımızın temel örgütü TEB eczacılar tarafından yapılan %2,5'luk iskontoyu %3,5'a taşıyarak yapabileceği fedakarlığı ortaya koymuştur. Hal böyle iken Eczanelerimizi ayakta tutan peşin iskontoların kaldırılma girişimi ve kamuya yapılacak iskontonun eczacıdan karşılanma yaklaşımı hangi mantıkla izah edilebilir.

Gazete ilanları ile teşekkür yazıları yazan ilaç firmalarının bu hesabın içinde olacağını düşünemiyoruz.

Türkiye ilaç Sanayi Derneği (TİSD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS), Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD)'ne bağlı tüm ilaç firmalarımız, ilaç dağıtım kanallarımız ve biz eczacılar olarak yapılacak fedakarlıkları, zorlukları birlikte aşmak ve nitelikli sağlık hizmetini hep birlikte üretmek istiyoruz.

Bunun aksini bize dayatmaya çalışanlar bu işin hesabını veremeyebilirler. Böylesi davranışta bulunmaya kalkanlar karşılarında eczacı örgütlerini ve eczacıları bulacaklardır. Bu Eczacının yaşam mücadelesidir.

Biz aşağıda imzası bulunan Eczacı Odaları olarak ilaç sanayimizin ve sektörümüzün halk sağlığında yeni bir sayfanın açılacağına inandığımız ilaç alım koşullarına ilişkin imzalanan protokole uyulacağının teyidinin bizlerle paylaşılmasını bekliyoruz.

Saygılarımızla,

3. Bölge İzmir Eczacı Odası