BU HABER YENİLENMİŞTİR. ECZACILARIN TİCARET SİCİL KAYDI ZORUNLULUĞU!!

 

         Değerli Meslektaşlarımız;

         Eczacıların Ticaret Siciline kayıt olmaları hakkında 09.12.2013 tarihinde bir duyuru yayınlanmıştık.

         Türk Ticaret Kanunu'nun Defter tutma yükümlülüğüne ilişkin tasdik işlemleri sırasında Ticaret Sicil Kaydı gerektiği, bu konuda erteleme talebimizin Birliğimiz tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na yapıldığı ilgili duyuruda belirtilmiştir. Ancak 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 39. maddesi ile Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarasının yer alması zorunluluğu getirilmektedir. Bu nedenle meslektaşlarımızın Ticaret Sicil kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.  Fatura ve fiş gibi belgelerde eksikler tamamlanılıncaya kadar Ticaret sicil numarasını içeren kaşe ile eksik bilgiler tamamlanabilecektir. Aksi durumda aynı kanunun 51/2 maddesi gereği 2.240 TL idari para cezası kesilebilecektir.

         Bu nedenle meslektaşlarımızın mağduriyet yaşamaması için Ticaret Sicil Kaydı yaptırmaları ve ilgili belgeleri belirtilen şekilde düzenlemeleri gerekmektedir. Kayıt işlemi sadece ticaret sicili ile ilgili olup, Ticaret Odası'na kayıt yapılmasına gerek yoktur.

         Kayıt İşleminde istenen belgeler

Vergi Levhası fotokopisi

Yevmiye Defterinin noter onaylı sayfasının fotokopisi,

İmza sirküleri aslı, (belgede eczane isminin geçmesi gerekmektedir)

Kimlik ile birlikte şahsen başvuru gerekmektedir. (Ticaret Sicil Memurluğu Ticaret Odasının 2. katında hizmet vermektedir.)

Mersis adresinden http://mersis.gumrukticaret.gov.tr/ Kullanıcı Kayıt işleminin ardından ön başvuru yapılabilmektedir. 

 

 

TTKMADDE 39- “(1) Her tacir, ticari işletmesine ilişkin işlemleri, ticaret unvanıyla yapmak ve işletmesiyle ilgili senetlerle diğer belgeleri bu unvan altında imzalamak zorundadır.

(2) (Değişik birinci cümle: 26/6/2012-6335/6 md.) Tescil edilen ticaret unvanı, ticari işletmenin görülebilecek bir yerine okunaklı bir şekilde yazılır. Tacirin işletmesiyle ilgili olarak düzenlediği ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapılan kayıtların dayandığı belgelerde tacirin sicil numarası, işletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler şirketin internet sitesinde de yayımlanır. Bu sitede ayrıca, anonim şirketlerde yönetim kurulu başkan ve üyelerinin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, limited şirketlerde müdürlerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde yöneticilerin adları ve soyadları ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarı yayımlanır.”

20 Aralık 2013 - Okunma Sayısı : 7001