Eczanelerde Teşhis ve Tedavi İşlemleri Yapılamayacağı Hakkında

Birliğimize, T.C.Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 19.12.2009 tarih ve 083557 sayılı yazıda; ülke genelindeki eczanelerde teşhis konulduğuna ve tedavi yapıldığına ilişkin şikayetler olduğu, teşhis ve tedavi işlemlerinin doktorlar tarafından, uygun şartlardaki sağlık merkezlerinde yapılması gerektiğinin yasa ve yönetmelik hükümlerince belirlendiği, eczanelerde nelerin satılacağı ve faaliyetleri aşamasında uyması gereken kuralların neler olduğunun 6197 sayılı Yasa ve bağlı Yönetmelik hükümlerinde düzenlendiği ifade edilerek, Birliğimizden konu hakkında gereği ve yapılan işlem sonucundan Bakanlığa bilgi verilmesi talep edilmektedir.

Bilindiği gibi 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San?atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun?un 25 inci maddesinde; ?Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya tabip ünvanını takınan şahıs iki yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.? hükmü yer almaktadır.

Bu düzenlemeye paralel olarak 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 37 inci maddesinde; ?Tabiplerin; eczanelerde hasta kabul etmeleri yasaktır. Ancak kaza ve ani bir tehlikeye uğrayarak eczaneye gelen veya getirilen kimselerin ilk tedavisinin yapılması caizdir.? hükmü yer almaktadır.

Yukarıda yer alan bilgiler ışığında, tabip diploması olmayan kişilerce hasta tedavi edilmesine ve eczanelerde tabiplerin hasta kabul etmesine mevzuatımız izin vermemektedir.

Bilgilerinize sunulur.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2092