EMEKLİ SANDIĞI YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK

10 Haziran 2005 tarih ve 25841 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile, 06.09.2003 tarih ve 25221 sayılı
Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 36'ncı maddesinin üçüncü fıkrası "İlaçların hak sahibi dışındaki bir kişiye verilmesi halinde, ilaçları teslim alan kişinin kimlik bilgileri, adresi ve imzası alınır." şeklinde değiştirilmiştir.

Resmi Gazete Tarih:10.06.2005 Sayı: 25841

Yönetmelik

Maliye Bakanlığından:

Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen
Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim
Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında
Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına
Dair Yönetmelik

MADDE 1 - 6/9/2003 tarihli ve 25221 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Emekli ve Malullük Aylığı Bağlanmış Olanlarla, Bunların Kanunen Bakmakla Yükümlü Bulundukları Aile Fertleri, Dul ve Yetim Aylığı Alanların Muayene ile Tedavileri Hakkında Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"İlaçların hak sahibi dışındaki bir kişiye verilmesi halinde, ilaçları teslim alan kişinin kimlik bilgileri, adresi ve imzası alınır."

Yürürlük

MADDE 2 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 3 - Bu Yönetmelik hükümlerini T. C. Emekli Sandığı Genel Müdürü yürütür.

Eczanelerin gıda takviyeleri ve özel beslenme amaçlı gıda ürünleri yönünden İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi tarafından denetlenmesi hakkında;

Eczanelerin, T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubeleri tarafından gıda takviyeleri ve özel beslenme amaçlı gıda ürünleri yönünden denetlenmek istendiği konusunda Birliğimize başvurular yapılmaktadır.

Bilindiği gibi, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun "Teftiş" başlıklı 30 uncu maddesinde; "Eczaneler, ecza depoları, ecza ticarethaneleri ve ecza imalathaneleri ve laboratuvarları Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletinin murakabesi altında olup her zaman teftişe tabidirler. Bunların senede en az iki defa teftişi mecburi olduğu gibi lüzum görüldüğü sair zamanlarda dahi teftiş olunur." denilmektedir. Aynı yasanın 31 inci maddesinde ise "Teftiş, Sağlık Müfettişleri veya Sağlık Müdürleri ve yahut Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaleti veya müdürlüğünce tensip edilecek resmi tabipler tarafından yapılır." denilmektedir. 6197 sayılı yasaya dayanılarak hazırlanan ve 13.10.1992 gün 21374 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik'in 32 nci maddesinde "Eczaneler, senede en az iki defa teftiş edilirler. Teftiş, Sağlık Bakanlığı müfettişleri veya bulunamadığı yerlerde Sağlık Müdürlüğü veya Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilecek Sağlık Müdürlüğünde görevli eczacı ve hekim tarafından yapılır. Sağlık Müdürlüğünde görevli eczacı yoksa, görev verilecek bir hekim ile Bölge Eczacı Odası yetkilisi veya temsilcisi tarafından teftiş yapılır." hükmü yer almaktadır.
Bunun yanı sıra 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu'nun 20 (m) maddesinde Eczacı Odaları Yönetim Kurullarının eczacılık ile ilgili kanunlar ve yönetmelikler ile deontoloji tüzüğü hükümlerinin ve Oda ve Birlikçe alınmış mesleki kararların gerektiği şekilde uygulanıp uygulanmadığını belirlemek için eczacıların çalışmalarını ve işyerlerini denetleme yetkisine sahip oldukları, 02.10.1995 gün 22422 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Eczacıları Birliği Yönetmeliği'nin 32 ve 33 üncü maddelerinde de denetim görevinin Oda tarafından atanacak denetçi eczacılar tarafından yapılacağı belirtilmektedir.
Söz konusu yasal düzenlemeler uyarınca, eczanelerin gıda takviyeleri ve özel beslenme amaçlı gıda ürünleri yönünden İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi tarafından denetlenmesi hukuken mümkün değildir.

Konu hakkında bilgilerinizi rica ederim.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2524