GAZİ REÇETELERİNİN KARŞILANMASI HAKKINDA;
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun ?Yürürlük? başlıklı (108) numaralı maddesi birinci fıkrası © bendi uyarınca söz konusu kanunun (60)numaralı maddesi sayılan;
24.02.1968 tarihli ve 1005 sayılı İstiklal Madalyası verilmiş bulunanlara Vatani Hizmet Tertibinde Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişiler(Gaziler),
01.07.2008 tarihi itibarı ile Genel Sağlık Sigortası veya bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına alınmakta olup bu tarih itibarı ile sağlık yardımları Kurumca karşılanmaya başlanacağı belirtilmektedir.
Bu itibarla sayılan bu kişilerin sağlık yardımlarının verilmesine ilişkin esas ve usuller ile verilen hizmetlerin bedelleri konusunda, aşağıda belirtilen istisnalar dışında 25.05.2007 tarih,26532 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ?Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği(SUT)? hükümleri ve diğer Kurum düzenlemeleri uygulanacaktır.
? Kurumla sözleşmesi/protokolü bulunan sağlık kurum ve kuruluşlarına, eczaneler ve optisyenlik müesseselerine müracaatlarında, Kurum sağlık yardımlarından yararlanma haklarının olup olmadığının tespiti için Kurum bilgi işlem sistemi (MEDULA, MEULA-optik eczane provizyon sistemi vb.) üzerinden T.C.Kimlik numarası ile MEDULA sistemi üzerinden hasta takip numarası/provizyon alınması zorunludur. ( Provizyon sistemine giriş yapılırken otomasyon sisteminde bulunan 1005 kodunun seçilmesi gerekmektedir.) Ancak T.C. Kimlik numarası ile MEDULA sistemi üzerinden hasta takip numarası/provizyon alınmaması durumunda, ilgili Kanunlara tabi olduklarını gösterir belge ile (MEDULA sisteminde müstahaklık sorgulamasının yapılması sağlanıncaya kadar), müracaat ve diğer gerekli işlemler yürütülecek ve verilen hizmetlere ilişkin her hasta için ayrı ayrı olmak üzere manuel olarak düzenlenecektir. Sayılan kişilerin Kurum bilgi işlem sistemine T.C.Kimlik numarasının kaydının sağlanması amacı ile fatura ekinde ilgili Kanunlara tabi olduklarını gösterir belge fotokopisi gönderilecektir.? denilmektedir.
Bu nedenle eczane provizyon sistemine T.C.Kimlik numarası ile kayıt yapılması zorunludur. Ancak T.C.Kimlik no ile aktivasyon işlemleri tamamlanmamış gazi reçetelerinin Kuruma fatura edilmesinde ( Gazi reçetelerinden muayene ücreti alınmayacaktır.) izlenecek yol aşağıdaki şekildedir.
1-Bu kişiler için;
* MSB iç tedarik kurumu veya SGK provizyon sisteminden reçete girişi yapılarak provizyon çıktısı alınabilir. Ancak bu provizyon çıktısı deneme niteliğindedir. Bu yüzden reçete kaydedilmeden silinmelidir.
* Deneme ekranından çıktı alınıp katılım payı hastadan alınmadan Kuruma fatura edilmek suretiyle ilaçları karşılanacaktır.
2- Bu kişiler için reçete ekinde; gazi karnesine yazılmış reçete aslı, gazi karnesi ön yüz fotokopisi, ilgili kanuna tabi olduğunu gösterir gazi kimlik kartı, 1.maddesinde belirtilen provizyon çıktısı, kişi adına düzenlenmiş fatura bulunmaktadır.
3- Her bir gazi reçetesi için iskonto tutarı düşülerek ayrı fatura düzenlenmelidir.
4- Tüm gazi reçetelerini içeren reçete listesi hazırlanmalıdır. (Hasta ad ve soyad, T.C.Kimlik no, reçete tutarı)
5- Tüm belgeler ayrı bir zarfa konarak bir dilekçe ile Adana Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezine ( SSK Sağlık İşleri İl Müdürlüğü(devredilen)) diğer reçetelerden ayrı olarak teslim edilmelidir.