GÜNEY BÖLGE ECZACI ODALARI DEKLERASYONU

 

 

23 EKİM 2009 TARİHİNDE OSMANİYE?DE YAPILAN BÖLGE ECZACI ODALARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

 

 

Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Mersin, Hatay, Osmaniye, Adıyaman Eczacı   Odaları 23 Ekim 2009 tarihinde Osmaniye?de yapılan toplantı sonucunda aşağıdaki konuları eczacı kamuoyuyla paylaşmaya karar vermişlerdir.

 

Dünyada yaşanan liberal değişiklerle birlikte ülkemiz ve mesleğimizde hızla değişmektedir. Yaşanan değişikliklerle ülkemiz insanı ve mesleğimiz adına olumlu yansımalar beklenirken; tam tersine yeni getirilen uygulamalar eczacılık hizmetinin sunumunu ağırlaştırmakta ve hastanın sağlık hizmetine ve ilaca ulaşımı zorlaştırmaktadır. Bu anlamda;

 

1.     1. Basamak sağlık hizmetlerinde 2 tl muayene katılım uygulaması başta anayasamız olmak üzere 5510 sayılı SSGSS ve aile hekimliği yasalarına aykırıdır.

 

2. ve 3. basamak sağlık hizmetlerinde muayene katılım payının 8 TL, özel sağlık hizmetlerinde 15 TL olması sosyal devlet anlayışına aykırı olduğu gibi sağlığın paralı hale getirilme çabasının en büyük göstergesidir.

 

2.       Cumhuriyet tarihinin ?ARTIK YETER? SLOGANIYLA ANLAM BULAN en büyük eczacı mitinginin başlıca nedenlerinden olan Muayene katılım paylarının eczaneler tarafından tahsilâtının yapılması 18 Eylül 2009 tarihli Tebliğler ile daha ağır bir şekilde geri getirilmesi kabul edilemez.

 

3.     Eczacı kamuoyu 6197 sayılı yasamızın yıllarca değiştirilmesi beklentisiyle oyalandı. TEB ve Eczacı Odalarımızın ortak mutabakatı olmadan yasa değişikliği kabul edilemez

 

4.     Kamu Kurum Iskontosu,  2004 protokolü ile % 4 oranı ile eczacı kamuoyunun gündemine girdi. Başta geçici bir uygulama olarak gündeme gelen KKİ daha sonra tek taraflı bir dayatma ile % 11 e yükseltildi. 18 Eylül 2009 tarihli Tebliğ değişikliği ile yine tek taraflı olarak KKİ bir gecede % 11+13=24 e yükseltildi. Alım-satım ve KDV den kaynaklanan zararımızın katlanarak artması zamanla eczacılık hizmetinin devamlılığını tehlikeye sokmaktadır.

 

5.     Meslek hakkımız günlük tartışmaların dışında değerlendirilerek yasal zemine oturtulmalı ve bu günkü koşullarda pazarlık konusu yapılmamalıdır.

 

6.     KKI artacak ilaçlarda üretici firmaların bu ıskontoları yapacakları konusunda ilgili birimlerden gerekli taahhüt alınmalı ve uygulamadan önce yayınlanmalıdır. Tersi durumda doğacak olan kaotik ortamda eczacılık ve ilaç hizmetlerinin sürdürülmesi mümkün olmayacaktır.

 

7.     Gelinen şartlar itibari ile eczacı kar oranlarının arttırılması zorunlu hale gelmiştir.

 

8.     Yukarıda sayılan konularla TEB?nin ilgili kurumlarla yaptığı görüşmeler devam etmektedir. Eczacı kamuoyu bu görüşmelerin olumlu sonuçları beklentisi içerisindedir. Tüm bu nedenlerle TEB?ni bir eylem planı hazırlamaya ve belirlenecek bir takvim içerisinde uygulamaya geçirerek daha somut girişimler yapmaya davet ediyoruz.

 

Saygılarımızla,

 

4.Bölge Adana Eczacı Odası

 

8.Bölge Gaziantep Eczacı Odası

 

14.Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası

 

25.Bölge Mersin Eczacı Odası

 

28.Bölge Hatay Eczacı Odası

 

48.Bölge Osmaniye Eczacı Odası

 

51.Bölge Adıyaman Eczacı Odası

 

 

 

 

 

 

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2140