GÜNEY ECZACI ODALARI TOPLANTI SONUÇ BİLDİRGESİ

10 Ocak 2012 tarihinde Kahramanmaraş Eczacı Odası ev sahipliğinde düzenlenen güney illeri eczacı odaları toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmeler yapılmış ve aşağıdaki sonuç bildirisi kaleme alınmıştır.

 

 ECZACI KAMUOYUNA

KKİ Sorunu Eczacıya ve Halka Zarar Vermeye devam ediyor,

KKİ oranları ile ilgili olarak SGK ve ilaç sanayi arasında Kasım ayından bu yana süren ve henüz tam olarak çözülemeyen anlaşmazlık eczacıya ve vatandaşa zarar vermeye devam ediyor. Bugün sayısı 200’ün üzerinde olan ıskonto farklı ilaç ile ilgili SGK’nın henüz çözüm üretememesi nedeni ile vatandaş karşısında sorun eczacının omzuna yüklenmektedir. Bu nedenle TEB bu sorunla ilgili eczacıyı rahatlatacak acil bir eylem planı devreye sokmalıdır.

Yeni Dönem Protokolünden Beklentilerimiz,

TEB ve SGK arasında 2009 yılında 3 yıllık olarak imzalanan ve 1 Şubat 2012’de sona erecek olan ilaç alım protokolünün yenilenmesi ile ilgili görüşmeler, global bütçe baskısı nedeni ile hayata geçirilen uygulamalar karşısında eczacının yaşam savaşı verdiği bir dönemde gerçekleşmektedir. Bu nedenle örgütümüzün ve eczacılarımızın bu protokol sürecinden beklentileri yüksektir.

Bundan hareketle bizler aşağıda yer alan hususların, hem sözleşme sürecinde hem de imzalanacak sözleşmede ön koşul olarak değerlendirilmesini istiyoruz: 

 ·     Altında TEB’in imzası olmayan ve tek tip olmayan hiçbir  protokol    eczacılarımız ve odalarımızca kesinlikle kabul edilemez ve  edilmeyecektir.

  ·     SGK’nın yayınladığı tebliğe rağmen bazı firmalarca KKİ oranlarının uygulamaması ile başlayan ve halen devam eden kriz, bu günkü hali ile KKİ uygulamasının halk sağlığını ve eczacıların varlığını tehdit eden bir olgu olduğunu net olarak göstermiştir. Eczacılar ile hiç ilgisi olmadığı halde,  her yeni artışla, yeni kayıplar yaşamamıza neden olan KKİ uygulaması artık eczacıların taşıyamayacağı bir yük olmuştur. Bu sorunun en yakın ve doğru çözüm yolu; KKİ’nin eczacı üzerinden geçmediği yeni bir yöntemin, imzalanacak olan ilaç alım protokolünde hüküm altına alınması olacaktır.

·     Son dönemde hayata geçen uygulamalar, eczacıların ilaç alım koşullarında ve ticari ıskontolarda olumsuz etkiler yaratmış, düşen karlılıklarla eczacılık hizmeti sürdürülemez hale gelmiştir. Bu nedenle yeni imzalanacak protokolde kuruma uygulanan ıskontolar kaldırılmalıdır, bu mümkün olmazsa önemli oranda iyileştirilmelidir. Ayrıca eczanelerin kuruma yapacağı ıskonto oranları belirlenirken "toplam eczane cirosu” yerine, "eczanenin yıllık SGK ve Yeşil Kart fatura toplamı" baz alınmalıdır.

·     2005 'den bu yana 20 kattan fazla artarak önemli bir büyüklüğe ulaşan ve eczacı ile hastaları karşı karşıya getiren muayene ücretleri uygulamasının; eczaneler yerine aile hekimleri ve devlet hastanelerince tahsil edilmesi yeni protokolde hükme bağlanmalıdır. Bu yolla eczanelerin daha doğru ve rahat sağlık hizmeti yapabilmesi sağlanmalıdır.

·     KKİ artışları ve ilaç fiyatlarındaki düşüşleri neden olarak gösteren ilaç firmaları, ilaç alım vadelerinde büyük oranda indirime gitmektedir. Bu nedenle geri ödeme sürelerinin yeni imzalanacak protokolde güncellenerek piyasa koşullarına uygun bir süreye indirilmesi gerekmektedir.

·     Sözleşmedeki fesih, uyarı uygulamaları ve cezai şartlar dengeli ve adaletli biçimde yeniden düzenlenmeli, suiistimal ile hata ayırt edilebilmelidir.

·     Sürecin doğru paylaşılmasının örgütsel gücü arttıracağından hareketle TEB; protokol görüşmeleri sürecinde yaşananları tüm detayları ile şeffaf bir biçimde odalarla paylaşmalıdır.

·     Reçete tevzi sistemi sağlam bir alt yapı ile temellendirilerek sözleşme maddeleri içine alınıp hukuksal nitelik kazandırılmalıdır.

Beklenti ve düşüncelerimizi eczacı kamuoyuna saygıyla sunarız.

 4. Bölge Adana Eczacı Odası

 8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası

 14. Bölge Kahramanmaraş Eczacı Odası

 25. Bölge Mersin Eczacı Odası

 28. Bölge Hatay Eczacı Odası

 34. Bölge Aksaray Eczacı Odası

 48. Bölge Osmaniye Eczacı Odası

 51. Bölge Adıyaman Eczacı Odası

 52. Bölge Nevşehir Eczacı Odası

 53. Bölge Niğde Eczacı Odası

 

 

16 Ocak 2012 - Okunma Sayısı : 2358