Hemofili Takip Karneleri-Yetki Devri

İl Sağlık Müdürlüğü?nün Odamıza göndermiş olduğu yazıda;

Sağlık Bakanlığı İlaç ve eczacılık Genel Müdürlüğü?nün 23.01.2009 tarih ve 005292 sayılı Hemofili Takip Karneleri ? Yetki Devri hakkındaki  2009/7 nolu Genelgesi tarafımıza bildirilmiş olup, aşağıda sunulmuştur.

Bilgilerinize sunulur.

??????.VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

(23/01/2009 tarih ve5292 sayılı)

GENELGE

2009/7

İnsan kanı ve plazmasından endüstriyel yöntemlerle kamu yada özel kurumlar tarafından elde edilen kan bileşenlerine dayalı kan ürünlerinin ruhsatlandırılma, ithalat/üretim izni, ihracat ve reçete bazında takip ve denetimi İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce aşağıda belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda yürütülmektedir.

Hemofili Takip Karneleri ilk defa düzenlenebildiği gibi karnelerin bitmesi veya kaybedilmesi durumlarında yenileme şeklinde olabilmektedir. Karnenin düzenlenmesi ve hastaya ulaştırılması aşamalarında geçen sürenin hasta aleyhine olmasının önüne geçilmesi amacıyla 01.04.2009 tarihinden itibaren Hemofili Takip Karnesi düzenleme ilkelerinin belirlenmesi ve verilecek karnelerin illere temini  İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünce sağlanacaktır.

Hemofili Takip Karneleri, aşağıda belirtilen  usul ve esaslar doğrultusunda hastanın ikamet ettiği yada tedavi gördüğü ilin  Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenecektir;

I - KARNE TALEBİ VE UYGULAMA ESASLARI;

Kullanılan tüm kan ürünlerinin dağılımı, bu kan ürünlerini kullanan hastaların takibinin ve geriye dönük işlemlerin yapılabilmesi amacıyla zorunlu hale getirilen bu uygulama, hastanelerde yatan hastalar için de geçerli olup, yatan hastalara da kan ürünlerinin özel reçeteye yazılması gereklidir.

1- Hemofili takip karnelerindeki reçetelerin(turuncu) tüm kurumlarda uygulanması zorunludur

2-Faktörlerin reçete edilebilmesi için sağlık kurulu raporu zorunludur.

3-Tüm kan ürünlerinin ilgili uzman hekimler tarafından yazılma zorunluluğu bulunmaktadır.

4-Uygulama tüm kurumları ( Bakanlık, Üniversite ve özel hastaneleri) kapsadığından, hastaların ve kan ürünlerinin takibinin yapılabilmesi için tüm hastanelerde ?kan ürünü reçetesi? kullanılması ve tüm hastane eczanelerinin reçete formları ile birlikte reçeteleri İl Sağlık Müdürlüklerine göndermeleri zorunludur.

5-Hemofili hastaları acil durumlarda hemofili karnesi olmadan bir sefere mahsus faktörlerin kan ürünü reçetelerine yazılması kaydıyla tedavi olabilecektir. Karnesiz ikinci defa tedavi görme imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle tedaviden sonra hastaların, içerisinde hematoloji uzmanı bulunması zorunlu olan sağlık kurulundan alınacak Sağlık Kurulu Raporu ile birlikte hemofili takip karnesini alabilmek için İl Sağlık Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekmektedir.

6-Hemofili karnesinde ve reçetelerinde yer alan inhibitör düzeyinin her hastanede yapılamaması nedeniyle, tespiti basit bir işlem olan inhibitör varlığının reçetede belirtilmesi de yeterli olacaktır. Bu nedenle reçetede inhibitör düzeyi ve/veya inhibitör varlığı yer almalıdır.

7- Ruhsat  sahibi  firmalar ve ecza depoları tarafından  faktörler için yeşil reçetelerde olduğu gibi özel fatura kesilecektir.

8-Hemofili hastaları için düzenlenen sağlık kurul raporlarında, faktör düzeyleri ve hematoloji uzmanı ibaresi mutlaka belirtilmelidir.

9-Hemofili Bildirim Formu teşhisi koyan uzman hekim tarafından doldurulmalı, formda hekimin imza ve kaşesi bulunmalıdır.

10-Hemofil

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 5280