HİPERLİPİDEMİ İLAÇLARI HAKKINDA;

2009/91 sayılı Genelge ile yürürlük tarihi 17.07.2009?nden geçerli olmak üzere KATILIM PAYINDAN MUAF İlaçlar Listesi EK?2 4.8 maddesinin HİPERKOLESTEROLEMİ/HİPERLİPİDEMİ olan başlığı 4.8. PRİMER ve AİLEVİ HİPERKOLESTEROLEMİ olarak değiştirilmiştir.

 

4.8.       Primer ve Ailevi Hiperkolesterolemi        

            4.8.1.  Fibrik asit türevleri

            4.8.2.   Niasin

            4.8.3.   Reçineler (Kolestramin)

            4.8.4.   Statinler

            4.8.5.   Ezetimib

 

Ø      Bu tarihten önce çıkarılmış raporların nasıl değerlendirileceği ile ilgili Adana SSGM ve SGK Başkanlığı?ndan net bir görüş açıklanmadığı için Hiperlipidemi veya Hiperkolesterolemi teşhisiyle çıkarılmış tüm raporların KATILIM PAYLI OLARAK değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Ø      Koroner Arter + Hiperlipidemi teşhisiyle çıkarılmış raporlar muafiyet kapsamında değerlendirilir. Ancak sadece Koroner Arter teşhisiyle çıkarılmış rapor kapsamında yazılan hiperlipidemik ilacın prospektüsünde koroner arter hastalığında kullanılabileceği yazıyorsa muafiyet kapsamındadır.

 

Ø      Yürürlük tarihinden önce veya sonra çıkmış tüm raporların muafiyet kapsamında değerlendirilmesi için rapor teşhisinin Primer ve Ailevi Hiperkolesterolemi olması gerekmektedir. (Ancak primer hiperkolesterolemi teşhisinin ICD?10 Kodunun olmaması nedeniyle bu teşhisle düzenlenen raporların muafiyet kapsamında olup olmadığı belirsizdir.) 

 

Konuyla ilgili SGK tarafından yapılacak yazılı açıklamaya kadar HİPERLİPİDEMİ ilaçlarının bu kapsamda değerlendirilmesi, uygulama birliğini ve yaşanabilecek mağduriyetleri engelleyecektir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 1687