İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ HAKKINDA;

İlaç Fiyat Kararnamesi, 14.02.2004 tarih ve 25373 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
İlaç Fiyat Kararnamesi yayımlanmadan önce 14 Ocak 2004 tarihinde Birinci Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı düzenlenerek yaşanan gelişmeler Bölge Eczacı Odası yöneticileri ile paylaşılmış ve Kararname yayınlandıktan sonra da Kararnamenin olası sonuçları 4 Mart 2004 tarihinde yapılan İkinci Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı'nda Oda yöneticilerine tüm detayları ile aktarılmıştır.
Kararnamenin Geçici 2 nci maddesi uyarınca ithal ilaç fiyatlarındaki olası değişimler dikkate alınarak sektörün ilgili kesimleri ile görüşülmüş; 27 Şubat 2004 ve 1 Mart 2004 tarihlerinde İstanbul'da Türk Eczacıları Birliği, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği, Ecza Depocuları Derneği ve üyelerinin katılımı ile yapılan toplantıda ithal ilaçlardaki kur belirlemesinden kaynaklanan fiyat düşüşlerinden eczacılarımızın zararlarının telafisine yönelik mutabakat sağlanmıştır. Sağlanan mutabakat gereğince eczane stoklarında oluşan farklar en kısa süre içinde ödenecektir.
Kararnamenin Geçici 1 nci maddesi uyarınca Türkiye'de üretilen ilaçlar için kademeli kar oranları ile Avrupa'daki imalatçı fiyatları esas alınarak saptanacak yeni perakende satış fiyatları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirtilen sürede hazırlanamamıştır.
Bilindiği üzere, ithal ilaçlarda olduğu gibi yerli ilaçların perakende satış fiyatında da indirim olabilecektir. Türk Eczacıları Birliği olası indirimlerin telafisi için de görüşmelerini tamamlamak üzeredir. Bu bağlamda eczacılarımızın asgari stok düzeyinde ilaç bulundurmalarının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Yaşanan süreçte Bölge Eczacı Odalarımızın üyelerini bilgilendirerek spekülasyonlara ve gerçeğe uygun olmayan duyumlara itibar etmemelerinin ve Türk Eczacıları Birliği'nden gelecek resmi bildirimler dışında işlem yapmamalarının sağlanmasını önemle rica ederim.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2867