ISKONTO ORANLARI İLE İLGİLİ YAŞANAN SÜREÇ


ISKONTO ORANLARI

Bildiğiniz üzere bu yıl SSK ve Maliye Bakanlığı ile henüz sözleşme imzalanamamıştır. Yaşanan süreci kısaca gözden geçirecek olursak;

2005 yılı için % 3.5 olan ıskonto oranı hakkında , bu yıl başında rekabet kurulunun maliye bakanlığına göndermiş olduğu tavsiye niteliğindeki yazısında; "sözleşmelerde ıskonto oranının sabit olmasının rekabeti engelleyen bir unsur olduğu" ifade edilmiştir.

Bu tavsiye üzerine maliye bakanlığı yetkilileri sözleşmelerde ıskonto oranı ile ilgili ifadenin "en az %3.5 ıskonto" olarak değiştirilmesi talep etmişler ve hazırladıkları taslak protokolde bu ifadeyi kullanmışlardır. Bu gelişme üzerine 11 şubat tarihinde acil bir başkanlar danışma toplantısı yapılmış ve söz konusu uygulamanın mesleğimize çok büyük zarar vereceği odamız ve diğer eczacı odası başkanları tarafından ifade edilmiştir. 11 şubat sonrasında TEB merkez heyeti başkanlar danışma toplantısında alınan karar doğrultusunda Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal güvenlik bakanları ve yetkilileri ile konu ile ilgili olarak çeşitli görüşmeler yapmıştır.

Bir yandan bu görüşme süreci devam ederken diğer yandan bazı odalarımız ve TEB rekabet kurumu tarafından denetlenmiş, ıskonto ile ilgili yazı, görüş ve kararlar tutanak altına alınmıştır.

Aslında Maliye Bakanlığının eczacının ıskonto oranını % 5 e yükseltme niyeti içinde olduğu maliye bakanının "% 5 ten aşağı karşıma gelmeyin" şeklindeki kendi ifadesinden anlaşılmaktadır.



23 Mart 2006 da yapılan başkanlar danışma toplantısında bizlere yapılan pazarlıklar ve gelişmeler anlatıldıktan sonra bu görüşmeler sırasında ortaya çıkan kademeli ıskonto modeli tartışmaya açıldı. Kademeli ıskonto anlayışının bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan bir sistem olduğu ifade edilmiş olup, 2005 yılı eczane cirolarının %85 i esas alınarak bu rakama göre % 3- 3.5-4 ve 4.5 kurum ıskontosu yapılması öngörülmektedir. Bu ıskonto oranlarına hangi ciroların tekabül ettiği henüz anlaşılmış rakamlar net olmasa bile yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir; (yıllık ciro olarak)

% 3 ıskonto                  0-240.000 YTL

%3.5 ıskonto                 240.000-480.000 (veya 500.000) YTL

% 4 ıskonto                                480.000-600.000 YTL

% 4.5 ıskonto                                600.000 YTL üzeri

IMS verilerine göre bu değerler arasında yer alan eczane sayılarını incelersek;

% 3 iskonto yapacak olan eczane sayısı yaklaşık         7600-7800

% 3.5 ıskonto yapacak olan eczane sayısı                7400-7500

% 4 ıskonto yapacak olan eczane sayısı                3800-3900

% 4.5 ıskonto yapacak olan eczane sayısı ise        2100-2200 civarında olacağı öngörülmektedir.

Söz konusu tablo incelendiğinde kademeli ıskonto oranı ile ilgili çalışmanın eczacıları çokta fazla etkilemeyeceği 7400-7500 eczacının mevcut ıskonto oranını koruyacağı hatta 7800 civarında eczacının ise % 3 ıskonto yaparak daha karlı çıkacağı önyargısı oluşmaktadır. eczanelere yapılan Yıllık ödemeler göz önüne alındığında kademeli ıskonto ile eczacılar kamuya % 3.7-4.1 (tahminen) arasında bir ıskonto yapmış olacaklardır.



Başkanlar danışma toplantısında pek çok eczacı odası kademeli ıskonto ile ilgili ortak endişelerini dile getirdi, 2005'te imzalanan protokolle ıskonto oranlarımız %3.5 e yükseltilmişti, fakat o dönemde yeşil kart ve SSK nın sisteme dahil edilmesi ile sektörde bir genişleme sağlanmıştı. O günden bu güne gerek ilaç fiyat kararnamesi nedenli fiyat düşüşleri gerekse ucuz eşdeğer uygulaması nedeni ile eczacıların yapmış olduğu iş ile eczane cirosu doğru orantılı artmamıştır. Hal böyle iken ve bu yıl için eczacı lehine bir gelişme yok iken sektörün diğer bileşenlerinden değil de eczacıdan yeniden ıskonto arttırmasını talep etmek bize göre de adilane değildir.

Kaldı ki basamaklı ıskonto oranlarında anlaşma sağlansa bile alt yapısı olmayan bu uygulamanın pek çok aksayan yönü olacağı açıktır. Yeni açılacak veya nakil yapacak eczanelerin durumu belirsizdir. 2005 yılı cirosunun büyük kısmını kozmetik satışından sağlayan eczane neden bir üst ıskonto oranı ile cezalandırılacak? Anlaşmalı olmayan kuruma kesilen faturada mutemet hastaya para ödemesi yaparken hangi ıskonto oranını esas alacak? Aylık cirosu 20.000 YTL olan eczane % 3 ıskonto yaparken 21.000 YTL olan eczanenin %3.5 ıskonto yapması ne kadar adil bir uygulamadır? Bu ve b

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 6548