KAN ÜRÜNLERİ HAKKINDA

 

2014 yılında "ilaçta yerlileşme" hedefleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında, kan ürünü ilaçlarının yerli üretimine yönelik protokol imzalanmış; 2015 yılında projeye Türk Kızılayı' nın da  dahil edilmesiyle Kızılay'dan temin edilen plazmaların hammadde olarak kullanılarak kan ürünü ilaçlarının bu plazmalardan yerli olarak üretilmesi hedeflenmişti.

2017 yılında çıkılan kan ürünü ihalesi şartlarına göre  12 yıllık süre içinde, en geç 5 yılda üretim tesisini faaliyete geçirip Kızılay' dan temin edilen plazmalardan kan ürünü ilaçlarının yerli olarak üretilmesi gerekirken, geçen 2 yılda buna dair hiçbir adım atılmamıştır. Ülke ekonomisi, kamu yararı ve halk sağlığı bakımından son derece önemli olan yerli ilaç üretimi konusunda ilerleme kat edilmediği gibi yabancı kan ürünü firmasının yerli temsilcilerine ait ilaç ruhsatlarına sahip olma yoluna gidilerek ihale şartları ihlal edilmiştir.

30 Temmuz 2019 tarihinde SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda "plazma ürünlerinin ayakta tedavide hastanelerce teminine yönelik" bir uygulamaya başlanacağı bildirilmiştir.

3 Eylül 2019 tarihli Türk Eczacıları Birliği Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı sonrası yapılan basın açıklamasında yaşanan sürece dair kamuoyuna bilgi verilmiş ve "ilaçta tekelleşmeye gidildiği, oluşturulmak istenen sistemin uygulanamaz olduğu ve hastaların ilaca erişiminde sorunlara yol açacağı" belirtilmiştir.

5 Eylül 2019 tarihinde, TİTCK Başkanı Sayın Dr. Hakkı Gürsöz ve SGK Başkanı Dr. M. Selim Bağlı ziyaret edilerek, TEB gözetiminde ve SGK denetiminde eczaneler üzerinden sorunsuz işleyen sıralı dağıtım uygulamasının önemi ile uygulamada değişikliğe gidilmesi durumunda karşılaşılacak sorunlar iletilmiş, 27 Eylül 2019 tarihinde ise T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TİTCK Başkanlığı ve SGK Başkanlığına bir resmi yazı daha yazılarak uygulamanın mevcut haliyle devam etmesi talebi yinelenmiştir.

  Bu girişimlerin sonuçsuz kalması üzerine üzerine Türk Eczacıları Birliği tarafından plazma ürünleri ile ilgili yeni düzenlemenin iptali için Danıştay'da dava açılmıştır. 

Gelinen noktada tüm meslektaşlarımızın konuyla ilgili olarak CİMER'e ve Rekabet Kurumuna kişisel başvuruda bulunması önem arz etmekte olup, bu süreçte yürütülen çalışmalara da destek olacaktır.

CİMER'e gönderilecek dilekçe metnini kopyalamak için tıklayınız.

CİMER'e başvuruda bulunmak için tıklayınız.

Rekabet Kurumuna gönderilecek başvuru metnini indirmek için tıklayınız.   (Gönderilecek faks numarası: 0312 266 7920

 

30 Ekim 2019 - Okunma Sayısı : 1518