KANSERLE MÜCADELE, SİGARAYLA SAVAŞIN BAŞARISINA BAĞLI

Her 3 kanserden birinde sorumlu faktör sigara.
Sigaraya harcanan para ise Sağlık Bakanlığı' nın bütçesinin 3 katı. Sigara firmalarının gizli reklamlarına da kimse dur diyemiyor.(!)

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, ABD 'de tütün kullanımına bağlı kanserlerin her yıl yüzde 2 oranında azalırken Türkiye' de yüzde 6 oranında artığını söyledi.
İstanbul Ticaret Odası' nda (İTO) yapılan İstanbul İl Kanser Kontrol Danışma Kurulu Toplantısı' nda konuşan Prof. Dr. Tuncer, önümüzdeki 20 yılda dünyada kanser vakalarında yüzde 300' lük artış beklendiğine işaret ederek, bu artışın yüzde 75' inin, Türkiye' nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşanacağını söyledi.
Tuncer, "Eğer 'kanserle mücadele eşittir kanser tedavisi derseniz batarsınız. Kanserle mücadele eşittir kanseri yok etmektir. Bunun için de erken tanı ve tarama çok önemli. Bu konuda hükümet sivil toplum örgütleri birlikte çalışmalıdır"dedi.

Prof. Dr. Murat Tuncer özetle şunları söyledi:
"Türkiye' de her yıl 150 bin yeni kanser tanısı konuyor, bunun 100 bini sigaraya bağlıdır. Yani her yıl Türkiye' de bir tsunami oluyor. Çünkü tsunami de ancak bu kadar ölüm olur. Kanserlerin yüzde 60' ını önlemek mümkündür. Yüzde 30' unu tütünle savaşarak, yüzde 30' unu da iyi beslenmeyle önleyebiliriz.
Ama ne yazık ki, Türkiye' de kişi başı yıllık tane sigara tüketimi 2 bin 394 'dir. Ülkemizde 17 milyon bağımlı bulunuyor. Sigara aslında salgın bir hastalık, tıpkı kuş gribi gibi. Burada kuşlar değil, sigara firmaları hastalığın yayılmasında rol oynuyor. Kanserle mücadelede 2 adımda 1 geri adım attığımız konu, sigara. Eğer sigarayla savaşı kazanamazsak, kanserle savaşı kazanamayız."

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 1924