KOOPERATİFLERİMİZE DOKUNMAYIN!

KAMPANYASI HAREKETİN TARİHÇESİ

Kooperatif yasal ve mali çerçevelerine karşı olan İtalya, İspanya ve Fransa?daki özel sektör rakiplerin yasal dava şikayetlerine karşı çıkıyoruz.  Sözkonusu rakipler belli hükümlerin devlet desteği olarak değerlendirilmesini ve bunun da Avrupa Rekabet Yasası?na aykırı kabul edlimesini talep etmektedirler.

AVRUPA KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ ilgili Komisyon Üyeleri ile görüşmüş, Komisyon Başkanı ve diğer Komisyon Üyeleri, Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi (EESC) ve Avrupa Parlamentosu (EP)?na ve aynı zamanda ulusal resmi yetkililere yazılı talepte bulunmuştur. Pekçok kişi sunumlarımıza olan desteklerini belirtmişlerdir.

Komisyon karar günlerini ertelemeye devam etse de, tehditler hala orada!  Eğer Komisyon saldırıları kabul ederse, bu bizim kooperatif kimliğimizin ve değerlerimizin ilkelerini etkileyecektir. ?Kooperatif farkılığımız?ı red ederlerse, Komisyon Avrupa?da girişimlerin çeşitliliğini sorgulamakla kalmayıp, aynı zamanda, daha çelişkili bir biçimde, Komisyonun kendisi rekabeti azaltacaktır!

Yakın zamandaki bir Norveç davası kooperatiflere olan saldırının bir başka örneğidir. Norveç; Avrupa Birliği?nde değildir, ancak, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA)?ne üyedir. Desteklenmiş işbirliği çerçevesinde, EFTA üyesi ülkeler AB ile AB yasalarına ve özellikle rekabet ve resmi araçlara uyum  hususunda bir anlaşma imzalamışlardır. Sözkonusu anlaşmadan sonra, AB Komisyonu Norveç Hükümeti?nden gelen kooperatifler için özel vergi rejimine ilişkin teklife 17 Nisan?da itiraz etmiştir. Teklif edilen sözkonusu vergi rejimi; sermaye şirketleri ile kıyaslandığında kooperatifler aleyhine olan özellikle kamu maliyesine erişime ilişkin ayrımcılığı kompanse etmektedir.

Sözkonusu kararlara ? tarihimizi, değerlerimizi ve ilkelerimizi ve sosyal ve ekonomik ağırlığımızı dikkate almayan kararlara - karşı gelmek için yapabileceğimiz tek reaksiyon, Avrupa Komisyonu?nun üst düzeyinde güçlü başkaldırımızı göstermektir. Sözkonusu başkaldırı tüm AB ülkelerinde başlamalıdır.

Halen onay sürecinde olan yeni AB Anlaşması, 1 Milyon vatandaştan daha fazla kişi tarafından imzalanan teklifleri Komisyon?un tartışması zorunluluğunu getirmektedir. Dilekçemiz sözkonusu bu argümanı kullanmayı hedeflemektedir. Komisyon üzerinde bir etki yaratmak için sözkonusu adette imza toplamamız gerekmektedir. Bu nedenle, e-dilekçe?yi imzalamak için sizin kişisel desteğinize ve tüm kooperatiflerin desteğine ihtiyacımız var. Komisyon?a e-dilekçe?yi kooperatörlerin eylemlerinin geleceğine olan kararlılıklarını göstermek üzere sunacağız.

KOOPERATİFLERİMİZE DOKUNMAYIN!

KAMPANYA DİLEKÇESİ

Kooperatiflerimize dokunmayın! ? dürüstçe rekabet ediyorlar.

Biz aşağıda imzası bulunanlar inanıyoruz ki:

Avrupa Komisyonu?nun önündeki adli davalar, ulusal kooperatif kanunlarına ve vergi kurallarına meydan okuma girişimleridir. Bunlar rakiplerimizin tüketici seçimini azaltma, kooperatif pazar payını çalma ve kendi etik iddialarını tamamlama girişimleridir.

Özel iştirakli şirketlerin tarafını tutan bir Komisyon kararı, bir kaç büyük kooperatifi etkilemekle kalmayacak aynı zamanda Avrupa Birliği?nin ekonomik sektörlerindeki tüm kooperatif sistemine bir riski temsil edecektir. Bize ?kooperatif değerlerimizin ve ilkelerimizin değersiz? olduğu mu anlatılmaktadır?

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 1811