MASKE SATIŞI HAKKINDA

06.04.2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlü ifadeleriyle gündeme oturan maske satışının yasaklanması ile ilgili eczacı kamuoyu resmi bir yazı beklerken, TEB Merkez Heyeti aynı günün akşamı web sitesine koyduğu iki paragraflık yazı ile resmi hiçbir dayanak göstermeden, eczacının haftalardır yaşadığı sıkıntıyı yine görmezden gelerek "meslektaşlarımızın eczanelerinden maske satışı yapmaması uygun olacaktır" demiştir.

Kısa sürede had safhaya ulaşan maske karmaşası, 07.04.2020 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ nın yaptığı açıklamada maske satışının eczanelerde de yasak olduğunu söylemesi ile netleşmiştir.

Covıd-19 salgını sürecinde en önemli korunma materyallerinden birinin maske kullanılması olduğu bilim insanları tarafından da ifade edilmişken ve eczacı kamuoyu haftalardır maske fiyatları ile ilgili oluşan fahiş  fiyatlardan yakınıp bir çözüm geliştirilmesi noktasında siyasi iktidardan sonuç alıcı müdahaleler beklerken, halk sağlığını da tehlikeye atan ve çözüm odaklı olmayıp daha çok kargaşa yaratacak bu sonuç TEB'in dün ektiğinin bugün biçilmesinden başka bir şey değildir. Yarın ve sonrasında maskeye ulaşmakta sıkıntı çekecek insanların şiddeti eczaneye taşınmasına sebep olacak davranışların sorumluluğunu kimin alacağını merak ediyoruz.

Eczacılık sadece maske ve dezenfektana indirgenemez. 1. Basamak sağlık hizmeti verdiğimiz eczanelerimizde topluma ilaç sunma ve ilaç danışmanlığı görevimizi yerine getirmeye çalışan biz Eczacılar sağlık ordusunun vazgeçilmez bir parçasıyız. Bu bilinçle çalışan meslektaşlarımızla birlikte söz konusu uygulamanın halk sağlığı anlamında ciddi sorunlar yaratacağı endişesini taşıyoruz.

İki gün boyunca yaşanan tüm bu gelişmeler sonucu şu an itibarı ile mevzuatta bir değişiklik yapılmamış, bir genelge veya tebliğ yayınlanmamış  olsa da Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı ve TEB'in açıklamaları üzerine eczanelerden maske satışı yasaklanmıştır.

Mersin Eczacı Odası olarak süreci hassasiyetle takip ettiğimizi bildirir, konu ile ilgili ikinci bir duyuruya kadar meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.

08 Nisan 2020 - Okunma Sayısı : 1359