OKUNAMAYAN REÇETELER HAKKINDA;
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün İl Sağlık Müdürlüğü'ne gönderdiği 10 02 2005 tarih 001223 nolu yazıda;
Bakanlığımız Basın Müşavirliğine intikal eden bilgilerden doktorlar tarafından yazılan reçetelerin okunaksız olması nedeni ile eczanelerden verilen ilaçların reçetede yazılan ilaçlardan farklı olduğu ve hastaların yanlış ilaç kullanımına yol açtığı, bununda insan sağlığı açısından büyük tehlike oluşturduğu görülmektedir.
6197 Sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun;
25. maddesinde "Eczaneye imal edilmek üzere bırakılan reçetelerin tadil veya tağyir edilmeden yapılması meşrut olup ilaçların ve reçetelerin (fiyatları üzerinden yazılmak suretiyle) alıcıya verilmesi Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince tespit ve ilan olunacak esaslara göre yapılır. Eczanelerde hazırlanan reçetelerin ilaçlarında görülecek hata vesaireden doğrudan doğruya eczanenin mesul müdürü sorumludur. Eczacılar muhteviyatında yanlışlık olduğundan şüphe ettikleri reçetelerle kodekste yazılı miktardan fazla eczayı ihtiva edip altı iki çizgiyle çizilerek ayrıca imza edilmiş olmayan reçeteleri müdavi tabip ile temas etmeden imal edemezler. Ancak müdavi tabip ile temas imkanı bulunmayan hallerde reçeteyi kodekste yazılı azami miktarlara göre yapmakla beraber keyfiyeti mahallin en yüksek sağlık amirine bildirirler.
27. maddesinde "Tabip veya veteriner hekimin adres ve diploma numarasını açık olarak göstermeyen resmi veya hususi hastane, sağlık merkezi, dispanser ve poliklinik yapan benzeri müesseselerin başlık ve poliklinik numarasını taşımayan, okunması güç, şifreli yahut kodekste yazılı dillerden başka dille yazılmış reçeteler imal ve ihzar olunamaz" Denilmektedir.
İlimizde faaliyet gösteren doktorlar tarafından yazılan hasta reçetelerinin okunaklı yazılması hususunda uyarılmaları ve takibinin yapılması, eczanelerden ilaçların karşılanması aşamasında reçetenin mutlaka eczanenin sahip ve mesul müdürü eczacının bilgisi ve gözetimi altında yapılması, okunmayan reçeteler için ilgili hekimin aranarak hasta ilaçlarının yanlışlıklara mahal vermeden sağlanması ve ehliyetsiz kişiler tarafından eczanelerden ilaç verilmesinin engellenmesi ve eczacının sürekli görevi başında bulunmalarının temini istenmiştir.