ORTHOVİSC HAKKINDA

        

ORTHOVİSC HAKKINDA

TEB MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI'NA

                                                                 ANKARA

        16. Şubat .2006 tarihli TEB Web sitesinde Orthovisc Flk. adlı ilaçtan fark alınmama gerektiği duyuruldu.

Söz konusu ilaçla ilgili olarak "firması tarafından gerekli indirim uygulandığı, bu nedenle fark alınmaması" yönündeki açılamanın ne amaçla yapıldığı tarafımızdan anlaşılamamıştır. Yazının konu detaylı olarak incelenmeden yazılmış olduğu düşüncesindeyiz. Konu hakkında detaylı inceleme yaparsak:        

1.        Orthovisc flakon için Biomeks firması tarafından yapılan kamu iskonto oranı %11 , eczacı karı ise %18.98 şeklindedir. İlgili ilacın ek-2/d bedeli ödenecek ilaçlar listesinde eşdeğer kapsamına alınmasını takiben firması tarafından daha önce %0 olan alış iskontosu % 49.20 ye yükseltilmiştir. Söz konusu iskonto depodan alış iskontosu olarak gelmekte dolayısı ile eczacı karlılığını etkilemektedir.

2.        Firma hekime fiyat farkını eczanelere ödediklerini, eczanelerin fiyat farkı talep etmemesi gerektiğini söylemekte, fark almak isteyen veya durumdan habersiz olan eczacı hasta ve hekimle karşı karşıya gelmektedir.


3.        Hastadan alınmayan fiyat farkı için fiş kesilmeyerek mali suç işlenmektedir.

4.        Öte yandan TEB yazısı resmi ise neden sadece ORTHOVİSC FLK. için fark alınamayacağı bildirilmektedir? Aynı uygulama içinde olan Lilly firmasına ait ZYPREXA TAB., Onko firmasına ait UMAN ALBÜMİN FLK., , Sodhan firmasına ait REPLENINE VF 500IU, vb. ilaçlardan fark alınması gerektiği anlaşılmaktadır.

5.        Uygulama yasal olsa bile bu tür ilaçların sayısının artması durumunda eczanede hangi ilaçtan fark talep edileceği veya edilmeyeceğinin takibi nasıl yapılacağı da anlaşılamamaktadır.

6.        Fark alması gerektiği halde almayarak veya katılım payı almayarak haksız rekabette bulunan eczacının etik dışı davranışı meşru hale gelmektedir. Çünkü firmadan yüksek iskonto veya MF alan eczacı bu iskontoyu katılım payı almamak için aldığını iddia ederse vereceğimiz yanıt ne olacaktır?

7.        TEB'in görevi etik dışı uygulamalara karşı çıkmak olmalıdır.


Sonuç olarak:

Söz konusu iskonto nitelik açısından irsaliye üzerinde eczacı karı olarak yansımaktadır. TEB'nin yazısında eczacının karından vazgeçerek fark alınmaması gerektiğini bildirmiş ve eczacı mali bir hata yapmaya sevk edilmiştir.

İlaç fiyatlarının hesaplanmasının maliyet üzerine kar konarak yapılmadığı, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiği hususu göz önünde tutularak konunun çözümü için ilgili firmalarla gerekli görüşmeler yapılmalıdır, firma ilacını kurumlarca ödenen eşdeğer ilaçlar seviyesine getirmek istiyor ise ilaç fiyatını geri çekebilir veya kurum iskontosunu arttırabilir. Önce eczacı karlılığını arttırıp sonra eczacıdan bu karından feragat etmesini istemek yanlış ve tehlikeli bir yaklaşımdır.

Birliğimiz WEB sayfasına yeterli araştırma yapılmadan, sehven konulduğunu düşündüğümüz bu yazının bir an önce çıkartılması ve kaos haline dönüşen bu tür uygulamaların (büyük kongre kararı doğrultusunda) önlenmesi için gerekli girişimlerin yapılması hususunu bilgilerinize sunarız.


                                                YÖNETİM KURULU ADINA

ek_dosya

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2969