OSTEOPOROZ ILAÇLARI KULLANIM ILKELERI HAKKINDA;

T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Birliğimize gönderilen 14.07.2004 tarihli yazıda 4 Temmuz 2004 tarih 25512 şayili Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri baslıklı 12.7.16 nci maddesinin aşağıdaki şekilde değiştiği ve kurum tarafından 4 Temmuz 2004 tarihi itibariyle uygulamanın aşağıdaki şekilde yapılacağı bildirilmektedir.

Aşağıdaki gruplarında bifosfonatlarin veya diğer osteoporoz ilaçlarının kullanımında (calsitonin, raloksifen v.b.) raporda tedavi süresi belirtilecek, omurgadan ve femurdan yapılan tetkikte, kemik mineral içeriği (gr) ile kemik mineral yoğunluk değerini (gr/cm2) cinsinden ve bu değerlere göre geliştirilmiş T skorunu gösteren belge rapora eklenecektir.

1- Osteoporotik patolojik kirik bulunan ve lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan kemik mineral yoğunluk (KMY) ölçümünde total L2-4 (veya total L l-4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur veya femur boynundan elde edilen "T" değerlerinden herhangi birinin -1 veya daha düşük olduğu hastalarda,

2- Lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan KMY ölçümünde total L2-4 (veya total L1-

4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur veya femur boynundan elde edilen "T" değerlerinden herhangi birinin -2,5 veya daha düşük olduğu hastalarda,

3- Osteoporozla ve kirik oluşumu ile ilgili diğer risk faktörleri bulunan lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan KMY ölçümünde total L2-4 (veya L1-4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur boynundan elde edilen "T" değerlerinden herhangi birinin -1,5 ile -2,5 arasında olduğu hastalarda,
kullanılacaktır.

4- Bu grup ilaçlar hasta katilim payından muaf değildir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2054