RAMAZAN’ DA DENGELİ BESLENMEYE DİKKAT!

Ramazan ayında dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat etmeyenlerde çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Gün boyu aç kalarak iftar ve sahurda gereğinden fazla ve hızlı yemek yemek hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda yükselmelere yol açabiliyor.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü' nden yapılan açıklamada, iftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan hafif bir çorbayla başlanılması önerilerek, çorbanın ardından fazla yağlı olmayan bir sebze yemeği, yoğurt, meyve veya tatlının tüketilmesinin sağlıklı beslenme açısından doğru olacağı ifade edildi.
Sahura kalkmadan oruç tutulmasının sağlık sorunlarına yol açtığına da dikkat çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
"Sahura kalkmadan oruç tutulması aç kalma süresini artırır. Halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon ve kan şekerinin düşmesi, verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü ve dikkatte azalmaya neden olur.
Sahur yemeğinde midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren; yumurta, süt, yoğurt, peynir ve kuru fasulye, nohut, mercimek yemeklerinin tüketilmesi önerilir. Sahurda aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durulması gerekir. Zeytin, meyve, çiğ sebze, reçel gibi gıdalar sahurda tüketilmelidir.
Ramazan ayı boyunca sıvı alımına önem verilmeli, iftar ile sahur arasında 10 su bardağı su içilmelidir. Aşırı çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine, taze sıkılmış meyve suyu ve komposto tercih edilmelidir."

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2024