REÇETE ARKASI BİLGİLERİ HAKKINDA;

            T.C.Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü (Devredilen) SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafında Birliğimize gönderilen 22.06.2007 tarih 30917 sayılı yazıda; Rehberlik ve Teftiş Daire Başkanlığı Müfettişlerinin yürüttüğü İnceleme ve Soruşturmalar sonucu düzenledikleri raporlarda ve Reçete İnceleme Birimlerinde yürütülen reçete kontrol işlemlerinde; eczaneden ilacı alan kişiye bizzat kendisi tarafından reçete arkasına adı ve  soyadının yazdırılması ve imzasının alınması hususuna eczanelerin önemli bir bölümü tarafından uyulmadığı, aynı elden çıktığı rahatça anlaşılabilen yazıların ve sahte olan imzaların yer aldığı, bunun da sahtecilik eylemlerine sebep olduğunun tespit edildiği bildirilmiştir.

 

              Söz konusu durumlarda SSK ile Birliğimiz arasında 09.05.2006 tarihinde imzalanan ve halen yürürlükte bulunan Protokolün IV.Uygulanacak Esaslar bölümünün 3.maddesinde yer alan;

           ? Reçetede yazılı ilaçlar,reçete sahibine (hastaya)verilirken hastanın sağlık karnesi kontrol edilir, reçete arkasına kaç kalem ilaç alındığı (?? kalem, ?.. kutu ilacı aldım), telefonu ve/veya açık adresi ve bizzat kendi el yazısıyla adı ve soyadı yazdırılarak imza ettirilir. Okuma yazma bilmeyenlere ait reçetelerde yukarıda belirtilen bilgiler eczane görevlilerince yazılır ve ilacı alan kişi imza atamıyor ise parmak bastırılır. Reçetede yazılı ilaçlar hastanın bir yakınına verilirken, reçete arkasına kaç kalem ilaç alındığı (?. kalem,?..kutu ilacı aldım),telefonu ve/veya açık adresi ve T.C.Kimlik numarası veya ilacı alan kişinin T.C Kimlik numarası bilinmiyor ise kimlik bilgileri (adı,soyadı,kimlik no) belirtilerek imza ettirilir.

 

            Bu hükme uymayan reçetelerin bedeli Eczane?ye ödenmez. Ancak, söz konusu eksikliğin (hastanın adresi ve / veya telefonu, adı soyadı, imzası ve kaç kalem ilaç alındığı) reçetede giderilmesi halinde, reçete bedeli Eczane?ye ödenir. Eksikliği giderilmeyen reçetelerin bedeli eczaneye ödenmez ve eczacı konu hakkında kurum tarafından yazılı olarak uyarılır. Yapılan yazılı uyarıya rağmen bir sözleşme döneminde bu hükme uymayan reçete sayısı 10?u geçen eczanelerin durumu alışkanlık hali olarak kabul edilir. ? Sözleşmenin feshini gerektiren hususlar? başlıklı bölümünde yer alan hüküm uygulanır.?  Hükmünün Kurumun  reçete birimleri tarafından dikkatle uygulandığı ve bu maddenin gereğinin yapılmamasından dolayı, kurumla sözleşmeli eczacıların mağdur olmaması amacı ile Protokolün söz konusu maddesinin gereğinin aynen yerine getirilmesi gerektiği bildirilmiştir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 13657