REÇETE KARŞILARKEN MUTLAKA KİMLİK KONTROLÜ YAPINIZ

Odamıza ulaşan bilgiler ve SGK ile yapılan yazışmalarda Aile Hekimliği ve Hastanelerde kimlik kontrolü yapılmadan reçete yazıldığı, bunun sonucunda isim benzerlikleri nedeni ile yanlış kişilere reçete yazıldığı anlaşılmaktadır.

 

        Konu hakkında sağlık kurum ve kuruluşlarının daha önce Odamız tarafından uyarılmış olmasına rağmen bu hatalı uygulamalar hala devam etmektedir.

 

        Eczacılarımızın SGK ve Yeşilkart gibi kurumlarla sözleşme feshi, para cezası vb. cezalarla karşı karşıya kalmamaları için reçetenin doğru kişi adına tanzim edildiğinin kimlik kontrolü yapılarak tespit edilmesi, ilaçları alan kişi hasta değil ise, ilaçları teslim alan kişinin de kimlik kontrolünün mutlaka yapılması gerekmektedir. Protokolün ve SUT’nın ilgili maddeleri aşağıda sunulmuştur.

 

Protokolün İlgili Maddesi

3.2.3. Reçetelerin arka yüzünde; ilacı/ilaçları alan kişinin adı, soyadı ve “.... kalem .... kutu ilacı aldım” ibaresi, hastanın veya birinci derece yakınının telefon numarası ve/veya adresi, imzası, ilacın/ilaçların reçete sahibi veya birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınması halinde ise ayrıca T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası yer alacaktır.

 

 

 

SUT’un İlgili Maddesi

3.1.2. Kimlik Tespiti

(1) Sağlık kurum ve kuruluşları, Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerin müracaatı aşamasında (acil hallerde ise acil halin sona ermesinden sonra) nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı, pasaport veya verilmiş ise Kurum sağlık kartı belgelerinden biri ile kimlik tespiti yapacaktır. Kimlik tespiti yükümlülüğünü yapmayan ve bu nedenle bir başka kişiye sağlık hizmeti sunulması nedeniyle Kurumun zarara uğramasına sebebiyet veren sağlık hizmeti sunucularından uğranılan zarar geri alınır.

 

 

 

 

 

18 Ekim 2011 - Okunma Sayısı : 5274