ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARI HAKKINDA;

SSK'DAN ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARI HAKKINDA

T.C.Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 15.05.2006 tarih 28660 sayılı "Şeker Ölçüm Çubukları" konulu Genelge ile, şeker ölçüm aletleri striplerinin (şeker ölçüm çubukları) 29.04.2006 tarih, 26153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2006 Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın Tedavi Yardımına ilişkin uygulama ile ilgili 2006/6 Tebliğinin 20.6 Bölümünde belirtilen esaslara verilmesinin; ancak striplerin eczane provizyon sistemi üzerinden takibi için hazırlanmakta olan program tamamlanıncaya kadar diyabet kimlik kartı ve izlem karnesi verilmesi uygulamasına devam edilmesinin uygun görüldüğü bildirilmektedir.

Diyabetli Hastalarda Strip Kullanım İlkeleri; Diyabet Kimlik Kartı ve İzlem Karnesi Verilmesi ile Strip Bedeli Ödenmesi konularında kurum tarafından uyulacak esasları belirleyen Genelgenin bir örneği yazımız ekinde gönderilmektedir.

Buna göre, daha önce şeker ölçüm çubuklarının geri ödenme esaslarını belirleyen 05.04.2005 tarih XVII-7 Ek Genelge'nin iptal edildiği ve 28660 sayılıGenelgenin 15.05.2006 tarihinden itibaren geçerli olduğu belirtilmektedir.

GENELGE
                                                 XVII-13 Ek

İlgi : 5.4.2005 tarihli, XVII-7 Ek Genelge

Sigortalılar ile Kurumumuz sağlık yardımlarından yararlanan diğer kimselerin tedavilerinde kullanılacak Şeker ölçüm aletleri ile bunların sarf malzemelerinin verilme esasları ilgide kayıtlı Genelge ile uygulamaya konulmuştur.

Bilindiği üzere ilgililerin Şeker Ölçüm Aletlerini kendileri almaları koşuluyla sadece sarf malzemesinin Kurumumuzca verilmesi 21.3.1997 tarih ve IV/1369 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile uygun görülmüştür.

Şeker Ölçüm Aletlerinde kullanılacak sarf malzemesinin verilme koşulları yeniden değerlendirilmiş ve SSK Başkanlığı Yönetim Kurulunun 25.3.2004 tarih ve XVII/575 sayılı kararı ile uygun görülmüş ve yapılacak işlemler ilgide kayıtlı Genelge ile duyurulmuştur.

Yönetim Kurulumuzun 2.5.2006 tarihli, XVII/203 sayılı kararı ile; Kurum sağlık yardımlarından yararlananlara şeker ölçüm aletleri striplerinin (şeker ölçüm çubukları) 29.04.2006 günlü, 26153 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2006 Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın Tedavi Yardımına ilişkin uygulama ile ilgili 2006/6 Tebliğinin 20.6 bölümünde belirtilen esaslarla verilmesi ancak; striplerin eczane provizyon sistemi üzerinden takibi için hazırlanmakta olan program tamamlanıncaya kadar diyabet kimlik kartı ve izlem karnesi verilmesi uygulamasına devam edilmesi, uygun görülmüştür.

Bu karar doğrultusunda;

1-DİYABETLİ HASTALARDA STRİP KULLANIM İLKELERİ

Tip I diyabetli ve insüline bağımlı Tip II diyabetlilerin, hipoglisemili hastalarla gestasyonel diyabetlilerin kullanmakta olduğu kan şekeri ölçüm çubuklarına ait bedeller, aşağıda belirtilen esas ve şartlarda ödenecektir;

a)Kişinin,         Tip I diyabetli veya insüline bağımlı Tip II diyabetli olduğuna dair endokrinoloji ve metabolizma, iç hastalıkları, çocuk sağlığı hastalıkları, var ise diyabet bilim dalları uzmanlarından birinin bulunduğu resmi sağlık kurulu raporu alınacaktır.

b) Sağlık kurulu raporunda hastalığın tipi, varsa özelliği ve komplikasyonları ile kendi kendine veya yakınlarınca kontrol yeteneği kazanmış oldukları belirtilecektir.

c) Hastalar şeker ölçüm cihazlarını kendileri temin edeceklerdir.

d)Şeker ölçüm çubukları; hastanın satın almış olduğu cihaza uygun olarak, Tip I diyabetes mellituslu hastalar için ayda 100 adet, Tip II diyabetes mellituslu insülin kullanan hastalar için ayda 30 adet, hipoglisemi hastaları için ayda en faz

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 4692