SGK MUAYENE KATILIM PAYININ TAHSİLİ HAKKINDA;

SGK Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü?nün ?Muayene Katılım Payının Tahsili? Hakkındaki yazısı aşağıda sunulmuştur.

? Merkez Müdürlüğümüze ulaşan şikayetler üzerine yapılan incelemeler neticesinde, eczane provizyon sistemine reçete kaydı aşamasında, Kurumumuzla sözleşmeli serbest eczanelerce tahsili gereken muayene katılım paylarının, bazı eczaneler tarafından hayali reçete kaydı yapılarak, bu reçete üzerinden tahsil edildiğinin gösterildiği tespit edilmiştir.

Gerçek reçete kaydı yapıldığında ise, muayene katılım payı ödemesi görülmemekte, dolayısıyla hayali reçete kaydı silindiğinde, hak sahibinden herhangi bir tahsilat yapılmamış olmaktadır. Hak sahibinin daha sonraki bir tarihte herhangi bir sözleşmeli eczaneden karşılanacak yeni reçetesinin kaydı aşamasında ise, muayene katılım payları tahsil edilmemiş olmalarından dolayı sistemde görünmeye devam etmektedir. Bu durum, etik çalışan eczanelerle hak sahiplerinin karşı karşıya bırakmakla birlikte, Kurum alacağının da zamanında tahsiline engel olmaktadır.

Tahsilatın hangi eczaneler tarafından yapılmadığı ve hastaya ait provizyon sistemine işlenmiş ve silinmiş reçete kayıtları geriye dönük olarak incelenmesinde tespit edilebildiğinden, söz konusu uygulama sistem üzerinden takip edilmektedir.

Eczanelerin yapmış oldukları bu uygulama ile ilgili Müdürlüğümüzce inceleme başlatılacak olup, inceleme sonucu kasıt tespiti yapılan eczaneler hakkında protokolün 6.3.12. maddesindeki hükümlerin uygulanacağı"  bildirilmiştir.

(madde 6.3.12. Kurumun mahsup suretiyle tahsilini yaptığı haller hariç olmak üzere, alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya poliklinik muayene katılım payı tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte tahsil edilmeyen katılım paylarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 6 (altı) ay süre ile sözleşme yapılmaz. (Tespit işlemi Kurumca yapılabileceği gibi ilgili eczacı odası tarafından da yapılabilir. Tespit işleminin, ilgili eczacı odası tarafından yapılması ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetince onaylanarak Kuruma yazılı olarak bildirilmesi halinde Kurum tarafından madde hükümleri uygulanır. Eczacı odası tespiti ve TEB Merkez Heyeti onayına istinaden yapılan işlemlerin yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilmesi durumunda, eczacının uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar, tespiti yapan eczacı odası ile Türk Eczacıları Birliğince müteselsilen karşılanır. Ancak Kurum aleyhine dava açılması halinde, açılan dava Türk Eczacıları Birliğine ihbar edilir. Eczacı tarafından, poliklinik muayene katılım payı tahsil edilmemesi veya iade edilmesi halinde uygulanacak cezai şart tutarının hesaplanmasında (5.1) numaralı madde hükmü uygulanmaz. Provizyon sisteminde, eşdeğer ilaç uygulaması nedeniyle oluşan fiyat farklarının eczane tarafından tahsil edilmediğinin tespiti halinde, bu madde hükmü uygulanır. )

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 3319