SSK UYGULAMALARI HAKKINDA

SSK BAŞKANLIĞI'NDAN UYG;LAMALARA İLİŞKİN GENELGE

T.C.Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yayımlanan 12.05.2006 tarih 28658 sayılı (XVII-12 EK) Genelge ile, Türk Eczacıları Birliği ile SSK Başkanlığı arasında 09.05.2006 tarihinde imzalanan protokol hükümleri ile, 29.04.2006 tarih 26153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği uygulamalarına açıklık getirilmiştir.

Buna göre;

Birliğimiz ile SSK Başkanlığı arasında imzalanan 2006 Yılı SSK protokolü ile, kurum ile sözleşme yapacak eczanenin, ilacın imalatçı/ithalatçı indirimi (kamu kurum indirimi) düşüldükten sonra uygulayacağı eczacı indirim oranı, eczanenin 2005 yılı satış hasılatı (KDV hariç) esas alınarak belirlenmiştir.

2005 yılı satış hasılatı bulunmayan, yeni açılan eczanelerin kurum ile sözleşme yapma talebinde, sözleşmeye esas olacak indirim oranı %3 tür.

Kurum Yönetim Kurulunun kararı ile, 29.04.2006 tarih 26153 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğin 25.Yürürlük maddesinde 15.05.2006 tarihi itibariyle geçerli olacağı ifade edilen İlaç Yazım Kuralları, Eşdeğer İlaç Uygulaması ve Eczacı indirimine ilişkin olarak yapılan düzenlemelerin, Kurum tarafından da 15.05.2006 tarihinde uygulamaya alınması kararlaştırılmıştır.

Kurum tarafından geri ödemesi yapılacak ilaçları ve indirim oranlarını belirleyen Ek-2/D Bedeli Ödenecek İlaç Listesi'nde eşdeğer kodu bulunan ilaçlarda uygulanmakta olan en ucuz fiyata %30 ilave edilerek bu gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim bedel hesaplaması yerine, azami birim fiyat hesaplanmasında en ucuz fiyata %22 ilave edilerek azami birim bedel hesaplaması uygulaması Kurum sözleşmeli eczane provizyon sisteminde 15.05.2006 tarihinde uygulamaya alınacaktır.

Kurum ile sözleşmeli eczane sahibi eczacılar, bağlı oldukları vergi dairelerinden aldıkları belgeleri esas alarak 14.05.2006 tarihine kadar, her türlü sorumluluk kendilerine ait olmak üzere yeni sözleşme döneminde uygulamaları gereken ıskonto oranlarını kendilerine tanınan tek bir hak ile sisteme kaydedeceklerdir. Sisteme yanlış kaydedilen kademeli ıskonto oranlarının düzeltilme işlemi eczanenin bağlı olduğu Kurum Sağlık İşleri İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılabilecektir. Kademeli ıskonto oranını sisteme kaydetmeyen eczacılar, 15.05.2006 tarihinde sisteme ıskonto oranını kaydetmeden reçete kaydı yapamayacaktır.

Kademeli ıskonto oranının uygulanmaya başlanacağı 15.05.2006 tarihinden önce, sözleşmeli eczaneler tarafından %3,5 eczane ıskontosu ile karşılanan reçetelerin dönem sonlandırması, eczacılar tarafından 14.05.2006 tarihi esas alınarak yapılacaktır.

Sisteme Kurum ile anlaşmalı eczane sahipleri tarafından girilerek 15.05.2006 tarihinden itibaren uygulamaya konan kademeli ıskonto oranlarının doğruluğunun kontrolü, Sağlık İşleri İl Müdürlükleri tarafından, sözleşme yenileme işlemleri sırasında Tip Sözleşme ekinde bir sureti ibraz edilecek mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden onaylanmış belge üzerinden yapılacaktır. Söz konusu belgenin aslı görülmek kaydıyla "Aslı Gibidir" onayı Sağlık İşleri İl Müdürlüğü yetkililerince yapılacak ve sözleşme ekinde muhafaza edilecektir.

Kurumla anlaşması bulunan eczanelerin, 2006 Yılı Tip Sözleşmesi ve eki protokol ile sözleşme yenileme işlemlerini 12.06.2006 tarihine kadar tamamlaması gerekmektedir.

Eczanelerin, 15.05.2006 tarihinden sonra sözleşme yenileme talebinde bulunmaları halinde, sözleşmeli eczane provizyon sistemine girilmiş bulunan kademeli ıskonto oranını anılan tarihten itibaren geçerli kılmak amacıyla eczanenin Kurum ile imzalayacağı tip sözleşmeye "Bu sözleşme hükümleri 15.05.2006 tarihinden itibaren geçerlidir" ibaresinin yazılarak, Kurum adına sözleşme yapan Sağlık İşleri İl Müdürlüğü yetkilisi ile sözleşme yapan eczane sahibi eczacı/mesul müdürü tarafından ayrıca paraflanacaktır. Sözleşmelerde sözleşme yenileme tarihleri mutlaka belirtilecektir.

Sözleşme yenileme işlemleri ile kuruma ilk defa sözleşme başvurusunda bulunan eczacıların sözleşme işlemleri sırasında, 2006 Yılı protokolünün "VIII.Sözleşme İmzalama" başlıklı bölümünün 6.Maddesinin uygulanması sağlanacağı bildirilmiştir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2420