SUT HAKKINDA SGK YETKİLİLERİ İLE YAPILAN GÖRÜŞME SONUÇLARI

SGK YETKİLİLERİ İLE 2010 SUT HAKKINDA YAPILAN GÖRÜŞME SONUCU

 

 

1-     Beslenme Solüsyonu içeren raporlarının % hasta katılım payından muaf olarak işlem görebilmesi için kabul edilecek hastalıklar;

 

     EK-2 Hasta Katılım Payından Muaf Hastalıklar Listesinde  yer alan;

 *madde 2-Kanser,

*madde 3-Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY),

 * madde 6.3- İnflamtuar Barsak Hastalıkları teşhisi ile sadece Parenteral Beslenme solüsyonları ,

 *madde 8.1- Kan Hastalıkları,

*madde 10-  Kronik Nörolojik Hastalıklar (tüm alt başlıkları dahil olmak üzere) teşhisli rapor ile muaf (Raporda hastanın oral beslenemediğinin belirtilmesi koşulu ile),

*madde 15.4- Barsak Operasyonundan Dolayı Oluşan Malabsorbsiyonlar ve Malnütrisyonlar. İlk iki yaşta inek sütü alerjisi. Doğuştan Metabolik ve Kalıtsal Hastalıklar (Hastalığın ne olduğu raporda belirtilmek koşulu ile)

 teşhisli raporlar ile muaf;

  Sadece “Malnütrisyon tanısı ile çıkarılan raporlarda Malnütrisyon tanımına ait şartların raporda belirtilmesi kaydı ile ilaçlar hasta katılım payı alınarak verilecektir.    

    

Ayrıca SUT’ in “6.2.8-Enteral ve Parenteral Beslenme Ürünleri Verilme İlkeleri” maddesinde açıklanan şartları taşıyan ancak yukarıda belirtilen hastalıklar dışında çıkarılan “Oral Beslenemeyen veya Beslenmesi Mümkün Olmayan” hastalara çıkartılan beslenme solüsyonu raporları için 20.00 kodu kullanılacak ve hastadan % katılım payı tahsil edilecektir. Yukarıda belirtilen hastalıklar hariç çıkan raporlarda hasta katılım payı alınacaktır.

 

2-     İnfertilite ve tüp bebek raporlarında dosyada bulunması ve rapor çıkarılırken esas alınması gereken belgelerden raporu düzenleyen hastane veya merkez sorumludur. (Prim gün sayısı, sigortalı olma süresi,  sağ çocuk olup-olmadığı, vb.)

 

3-     2010 SUT’ne göre Antidepresan İlaçların reçete edilmesi ve karşılanmasında endikasyon uyumu aranacaktır. Ancak ilacın normal prospektüs endikasyonu dışında Sağlık Bakanlığının yayımladığı ve 2010 SUT’de de atıfta bulunulan “Endikasyon Dışı İlaç Kullanım Kılavuzu” ‘daki endikasyonlar antidepresan ilaçlar için prospektüs endikasyonu gibi kabul edilecek ve bu endikasyonu içeren reçeteler karşılanacaktır.(Ek-1 Sağlık Bakanlığı Endikasyon Dışı İlaç  Kullanım Kılavuzu**)

4-     SUT’nde Bazı ilaçların yazımında geçen 1 aylık doz ifadesi o ilacın 30 günlük kullanım için verileceği anlamı taşımaktadır.

5-    Parkinsonizm teşhisi “Parkinson Hastalığı” olarak değerlendirilmemelidir.

6-           Polifarmasi Raporlar (aynı hastalık için birden fazla hatta o hastalığa ait tedavide kullanılacak tüm ilaçların etken madde adının geçtiği raporlar) ilaç alımı için geçersiz kabul edilmekte olup bu tip raporlara ait reçeteler karşılanmamalıdır.

7-           Sağlık Kurulu Raporlarında hekimlerin diploma numarası bulunma zorunluluğu yoktur.(Tek hekim raporlarında bulunmalı)

8-     Sadece Lipid tedavisi için geçerli olmak üzere; büyük ambalajlı ürün (90’lık)  yerine kurumu zarara uğratmamak ve büyük ambalajlı olan ürünün fiyatından düşük olmak kaydı ile küçük ambalajlı üründen 3 (30’luk) kutu verilebilir. Ancak verilen ürün kurumu zarara uğratacak şekilde ise verilen ürün bedelinin tamamı kesilecektir.

9-     01.04.2010 tarihinden itibaren çıkarılan Diyabet Raporlarında; İnsülin kullanılması gerekliliğinde, İnsan İnsülinleri ve Analog İnsülin ayrımı yapılacağından bu durumun raporlarda açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

10-   SUT’un “6.1.1.C- Sağlık raporlarının düzenlenmesi” başlıklı maddesinin (9)uncu fıkrasında; “SUT’un yürürlüğe girmesinden önce düzenlenen sağlık raporları, bu SUT hükümlerine uygun olması kaydıyla düzenlendiği tarihte geçerli olduğu süre sonuna kadar geçerlidir. Bu SUT hükümlerine uygun olmayan raporlar, SUT’un 6.1.1.C (6) fıkrası kapsamında bu SUT hükümlerine uygun hale getirilebildiği takdirde geçerli olacaktır.(Kurumca süresi sonuna kadar geçerli olacağı duyurulan raporlar hariç)” hükmü bulunmaktadır. Kurumca süresi sonuna kadar geçerli olacağı duyurulan raporlar;

    a-) Hepatit Tedavisi ile ilgili 27.7.2009 tarihli;

    b-) Osteoporoz Tedavisi ile ilgili 12.10.2009 tarihli, 2009/120 sayılı;

    c-) Diyabet tedavisi ile ilgili 31.3.2010 tarihli, 2010/44 sayılı;

Genelge /duyurularla duyurusu yapılmış raporlardır. Söz konusu raporlarla ilgili uygulamaların ilk paragraf da anlatılanlar doğrultusunda yapılması gerekmektedir.

11- Bazı ilaçların kullanımı için; Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen “…..ilaçlarıtolere edememesi veya….ilaçlara yeterli yanıt alınamaması veya ….intoleransı olması” gibi koşulların sağlandığına dair SUT’ta bir zorunluluk bulunmayan belgelerin, rapor veya reçetelere eklenmesi talep edilmeyecek; raporda belirtilen koşulların sağlanıp sağlanmadığı raporu düzenleyen uzman hekim veya hekimlerin sorumluluğunda olduğundan, SUT’ta aksine bir hüküm bulunmadıkça bu ifadelerin raporda belirtilmesi yeterli olacaktır.

 12- SUT’un “6.2. Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler” başlıklı maddesi altında yer alan düzenlemelerde başlangıç kriterleri aranan tedavi gruplarında, 1.4.2010 öncesi tedavisine başlamış hastalar için, hastanın tedaviye başladığı tarihte yürürlükte bulunan Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilmiş başlangıç kriterleri kabul edilecek, idame tedavi kriterlerinde ise hastanın 1.4.2010 tarihi ve sonraki reçete tarihlerine göre yürürlükteki SUT hükümleri aranacaktır. Ayrıca; bu grup ilaçlar için düzenlenmiş raporlarda, 2010 SUT hükümlerinde yer alan diğer kriterlere uygunluk aranacaktır.

 13- Tolterodine-L (Detrusitol, Toltex), Trospiyum (Spasmex) adlı müstahzarlar: Üroloji, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Pediatrik Cerrahi, FTR, Geriatri Uzman Hekimlerince; Geriatri, Üroloji veya Nöroloji Uzman Hekimlerinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edilebilir.

  Solifenasin (Vesicare), Tolterodine-L (Detrusitol, Toltex),Trospiyum (Spasmex) , Darifenasin (Emselex), Propiverin (Mictonorm) etken maddeli  müstahzarlar Oksibutinine (Üropan) yanıt alınamayan yada tolere edemeyen hastalarda (Üroloji, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Pediatrik Cerrahi, FTR, Geriatri Uzman Hekimlerince reçete edilebilir. Geriatri, Üroloji veya Nöroloji uzman hekimlerinin düzenlediği uzman hekim raporuna dayanılarak tüm hekimlerce) reçete edilir şeklinde yeniden düzenlenmiştir. (09.06.2010) Bu tarihten önce çıkarılan raporlara “Oksibutinine” ilişkin “yanıt alınamadığı yada tolere edilemediği” ibaresinin eklenmesi gerekmektedir. (Rapordaki düzeltmeler “SUT 2010 6.1.1.C maddesi 6.fıkrasına (Hasta kimlik bilgileri veya ilaç adına iliskin yazım hataları ile SUT hükümlerine göre eksikligi bulunan (ilacın kullanım dozu, etken madde, kullanım süresi, ilgili hekim onayı veya tedavi seması, ICD-10 kodu) saglık raporları, bu düzeltmelerin aslına sadık kalmak kaydıyla; uzman hekim raporlarında, raporun çıktıgı hastanede raporu düzenleyen hekim tarafından (buhekimin bulunmaması halinde aynı branstan hekim), saglık kurulu raporlarında ise raporda yer alan hekimlerden biri tarafından yapılması ve bu durumun bashekimlik mührü ve ıslak imza ile onaylanması kosuluyla, düzeltmeye esas reçete tarihinden itibaren süresinin sonuna kadar geçerlidir.) göre yapılmalıdır.)

Yukardaki ilaçların raporsuz ilgili uzman hekimlerce reçete edilmesi durumunda ise; “Oksibutitine” ilişkin “yanıt alınamadığı yada tolere edilemediği” ibaresinin reçeteye teşhis ile birlikte yazılması gerekmektedir.

14- Yeni nesil (atipik) antipsikotiklerin (klozapin (Leponex,Clonex), olanzapin (Elynza, Zyprexa, Rexapin, Oferta, Zyzapin, Ozaprin, Ollafax, Zophix), risperidon (Risperdal, Restela, Risfamed, Ricus, Rixper, Rileptid), amisülpirid (Solian), ketiapin (Seroquel, Cedrina, Ketilept, Gyrex), ziprosidon (Zeldox), aripiprazol (Abilify), zotepine (Nipolept, Losizopilon, Lodopin), Sertindol (Sertindol), paliperidon (İnvega)) oral formlarının, psikiyatri  veya nöroloji uzman hekimleri tarafından, parenteral formlarının ise yalnızca psikiyatri uzman hekimleri tarafından reçete edilir. Klozapin (Leponex, Clonex) en fazla 1 aylık dozda reçete edilebilir. Ketiapin (Seroquel, Cedrina, Ketilept, Gyrex) bipolar bozukluk endikasyonunda yalnızca akut atakların tedavisinde ödenir, idame tedavisinde ödenmez.(03.06.2010)

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 5715