T.C. EMEKLİ SANDIĞI REÇETE PROVİZYON SİSTEMİ BİLGİSAYARDA KAYDI YOKTUR MESAJI HAKKINDA;
Türk Eczacıları Birliği'nin 30.06.2004 tarih 3305 sayılı yazısında;
T.C. Emekli Sandığı'na ait reçetelerin döküm listelerine göre faturalandırılmalarına rağmen reçetelerin döküm listelerine göre faturalandırılmalarına rağmen reçetelerin toplu olarak veya tutarı yüksek olanların "Bilgisayarda kaydı yoktur" ifadesi ile iade edildiği, eczacıların ayrıca mükerrer fatura kesmelerinin istenildiği, "Protokol" hükümlerinde yer almadığı halde Kurumca özellikle ithal ilaçların kutularıyla birlikte gönderilmesinin istenildiği ve fatura veya icmal üzerinde kaşe ve imza olduğu halde eksik olduğu gerekçesi ile yoğun iadelerin yapıldığı konusunda Birliğimize başvuruda bulunulduğu,
Birliğimiz tarafından T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'ne yazılan 27.04.2004 tarih 02022 sayılı yazı ile konu aktarılarak, bu tür iadelerin sistemden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorulmuş, eczacılarımızın yapacakları işlem hakkında ivedilikle bilgi verilmesi istendiği bildirilmiştir.
T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nün konuya ilişkin cevabi yazısı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.
Sandığımız anlaşmalı eczanelerin sisteme kaydedip fatura keserek gönderdiği reçetelerin bedellerinin ödenmesi sırasında bir şekilde sistemden silinen ve bilgisayarda kaydının olmadığı nedeniyle iade edilip yeni faturaya dahil edilerek gönderilmesi istenen reçetelerle ilgili olarak Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile koordineli bir çalışma yapılmış ve hataların aşağıdaki nedenlerden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
1 ) Eczane reçete girişlerini çift bilgisayar kullanarak yapıyorsa ilaç listesini yazdırmadan önce iki bilgisayardaki icmalleri birleştirip yazdırması ve tek bir fatura kesmesi gerekirken iki ayrı döküm alma sırasında ayrı fatura kesip Sandığa göndermektedir. Bu nedenle ödeme alma sırasında icmal listelerindeki sıra numaraları birbirine karışmakta ve ödeme alınamamaktadır. Bu hatanın önlenebilmesi çift bilgisayar kullanan eczacıların fatura keserken listelerini birleştirerek döküm listelerini yazdırmaları gerekmektedir.
2) Sistemde gerçekten bulunmayan reçetelerde ise reçete eczacı tarafından sistemdeki '' reçete sil butonu '' kullanılarak silinmiş durumdadır. Eczacıların çoğunlukla yaptıkları bu hata reçetelere fatura kestikten sonra icmal listesi '' Döküm sil '' butonu kullanılarak silinip yeni reçete girişlerine başlaması gerekirken '' reçete sil '' butonu kullanılarak silinmektedir. 22.12.2003 tarihinden itibaren eczacıların silmiş oldukları reçetelerin işlem numarası silindiği tarih ve hangi 1P numarasından silindiği sistemimizde tutulmaktadır.
Eczacıların ikinci kez fatura kesmesi, KDV ve vergi ödemesinin engellenebilmesi, mağduriyetlerinin giderilmesi için program üzerinde gerekli değişiklikler yapılmış olup, Eczacılar : BİM kaydı Yoktur diye iade edilen reçetelerini ikinci kez sisteme girerek reçetelerin ait olduğu fatura ve icmal listelerinin fotokopileriyle birlikte ayrı bir bir zarf içinde Sandığımıza göndermeleri gerekmektedir.