TEB'İN MAJİSTRAL TARİFENİN GÜNCELLENMESİ KONUSUNDA SGK'YA YAPTIĞI BAŞVURU;

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİNİN, MAJİSTRAL TARİFENİN GÜNCELLENMESİ KONUSUNDA SGK'YA YAPTIĞI BAŞVURU;

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü?ne
ANKARA

İlgi : a)19.06.2009 tarih, 005934 sayılı yazımız,
       b) 03.07.2009 tarih, 8228725 sayılı yazınız.

6197 Sayılı Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Kanun?un ?Eczaneye imal edilmek üzere bırakılan reçetelerin tadil veya tağyir edilmeden yapılması meşrut olup ilaçların ve reçetelerin (Fiyatları üzerinde yazılmak suretiyle) alıcıya verilmesi Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince tesbit ve ilan olunacak esaslara göre yapılır. Eczanelerde hazırlanan reçetelerin ilaçlarında görülecek hata ve saireden doğrudan doğruya eczanenin mesul müdürü sorumludur? ve

?Eczanelerde ihzar edilen reçetelerde yazılı ilaçların fiyatlarını tesbit için en geç bir sene zarfında Sağlık vs Sosyal Yardım Vekaletince bir tarife yapılarak usulü dairesinde ilan edilir.?  şeklindeki 25. ve 39.maddeleri gereğince;

İlgi a)?da kayıtlı yazımız ile, Sağlık Bakanlığı tarafından, ?Eczanelerden Üretilen İlaçlar İçin Tarife?de yapılacak fiyat düzenlemelerinde kullanılan Majistral Tarifenin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa göre Maliye Bakanlığınca yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarına ait oranlar uygulanarak hazırlanmış ve Bakanlık Makamınca onaylandığı bildirilmiş ve ardından Kurumunuz provizyon sisteminde gerekli güncellemenin yapılabilmesini teminen, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan güncel fiyat listesi cd içerisinde tarafınıza iletilmişti.

Ancak aradan geçen yaklaşık bir aylık süreye rağmen, 2004 yılından bu yana güncellenmeden kullanılan majistral tarifeyle ilgili, Provizyon sisteminde gerekli düzenlemeler yapılmadığı gibi, ilgi b)?de kayıtlı yazınızla devletimizin belirlediği yeniden değerleme oranlarına göre güncellendiği halde, 2009 yılı majistral tarifede yapılan artışın gerekçeleri ile birlikte ayrıntılı bir rapor olarak istenmesi, Kanunla Sağlık Bakanlığı?na verilen yetkinin Kurumunuzca tanınmadığı şeklinde bir algı oluşmasına yol açmaktadır.

Ayrıca 2005 yılından beri güncellenmeyerek, reçetelerin eski oranlar üzerinden fiyatlandırılması, meslektaşlarımızın 4 yıl boyunca hak kaybına uğramasına sebep olmuş ve tarife güncellendiği halde meslektaşlarımızın zararı devam etmektedir.

Bu itibarla, meslektaşlarımızın bugüne kadarki mağduriyetlerinden doğan tüm yasal talep hakları saklı kalmak üzere, bundan sonraki mağduriyetlerinin önlenebilmesi için, Kurumunuz tarafından bir an evvel Kanuna uygun hareket edilerek, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan tarifeye göre Provizyon sisteminde gerekli güncellemelerin yapılması, aksi takdirde, hukuki yollara başvurulacağı, konusunu bildirilmiştir.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 1758