TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ’NDEN “KLOPİDOGREL KULLANIM İLKELERİ VE OSTEOPOROZ İLAÇLARI KULLANIM İLKELERİ ”

Maliye Bakanlığı tarafından 4 Temmuz 2004 tarih 25512 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile 2004 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın 12.7.14 Klopidogrel Kullanım İlkeleri başlıklı bölümü ile 12.7.16 Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri başlıklı bölümleri aşağıda belirtildiği şekilde yeniden düzenlenmiştir.:

12.7.14 Klopidogrel Kullanım İlkeleri

"Klopidogrel içeren ilaçlar yalnızca aşağıda belirlenen durumlarda;

1. Koroner stent uygulanan hastalarda 12 ayı geçmemek üzere,

2. Akut koroner sendrom tanısıyla hastaneye yatırılıp EKG değişikliği veya troponin pozitifliği tespit ve dökümante edilmiş olan ST yükselmesiz myokard infarktüsü veya anstabil angina hastalarında 12 ayı geçmemek üzere,

3. Gastrointestinal intolerans nedeniyle asetilsalisilik asit kullanılmasına kontrendikasyon bulunduğunun ve diğer antiagregan ilaçların kullanılamama gerekçesinin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile kalp kapak biyoprotezi bulunanlarda, koroner arter hastalığı veya tıkayıcı periferik arter hastalığı veya serebral iskemik olayı (iskemik inme) tespit ve dökümante edilen yüksek riskli hastalarda,

Kardiyoloji, dahiliye, nöroloji ve kalp damar cerrahisi uzmanlarından herhangi biri tarafından düzenlenen ilacın kullanım gerekçesi, dozu ve kullanım süresinin belirtildiği sağlık kurulu raporu ile kullanılabilir. Bu ilaçlar sağlık kurulu raporuna istinaden diğer tabiplerce de reçete edilebilir."

12.7.16 Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri

Aşağıdaki hasta gruplarında bifosfonatların veya diğer osteoporoz ilaçlarının kullanımında (calsitonin, raloksifen v.b.) raporda tedavi süresi belirtilecek, omurgadan ve femurdan yapılan tetkikte, kemik mineral içeriği (gr) ile kemik mineral yoğunluk değerini (gr/cm2) cinsinden ve bu değerlere göre geliştirilmiş T skorunu gösteren belge rapora eklenecektir.

1. Osteoporotik patolojik kırık bulunan ve lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan kemik mineral yoğunluk (KMY) ölçümünde total L2-4 (veya total L l-4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur veya femur boynundan elde edilen "T"değerlerinden herhangi birinin -l veya daha düşük olduğu hastalarda,

2. Lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan KMY ölçümünde total L2-4 (veya total Ll-4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur veya femur boynundan elde edilen "T" değerlerinden herhangi birinin -2,5 veya daha düşük olduğu hastalarda,

3.Osteoporozla ve kırık oluşumu ile ilgili diğer risk faktörleri bulunan lomber bölgeden posteroanterior veya lateral yapılan KMY ölçümünde total L2-4 (veya Ll-4) veya femoral bölgeden yapılan KMY ölçümünde total femur veya femur boynundan elde edilen "T" değerlerinden herhangi birinin -1,5 ile -2,5 arasında olduğu hastalarda,
kullanılacaktır.

4. Bu grup ilaçlar hasta katılım payından muaf değildir."

Buna göre, Osteoporoz İlaçları kullanımı ile ilgili daha önce uygulanan "?DEXA yöntemiyle çalışması mümkün olmayan sağlık tesislerinde elinde bulunan yönteme göre değerlendirilmek üzere 4.Madde (Total KMY ölçümünde "T" değerinin -2,5 veya daha düşük olduğu hastalarda) ifadesi kaldırılmış olup, 12.7.16 Maddesinin 1, 2 ve 3 üncü fıkralarında belirtilen aralıklarda T skoru değerlendirmesi yapılacaktır.

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 3721