UZMANLAR UYARIYOR ÇOCUKLAR OKULLARDAN HASTALIK KAPABİLİR

Toplu yaşam yerleri olan okulların gerekli önlemler alınmadığı takdirde çocuklar için hastalık mekanı olabileceği belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bu konuda sorumluluğun yetkililere ve velilere düştüğünü söyledi.

Okullarda sağlıklı bir yaşam için gerekli önlemler alınmadığında, eğitim almak üzere okula giden çocuğun okuldan hastalık kapabileceğine işaret eden Prof. Dr.Tevfik Özlü, "Okul temizliği yerleri paspaslamaktan ibaret değildir. Bilhassa kantin, yemekhane, lavabo ve tuvaletler başta olarak tüm mekanın olabildiğince hastalık yapabilecek mikroplardan arındırılması amaçlanmalıdır. Kapı kolları, çeşme başlıkları ve tuvaletlerdeki maşrapa ve fırça sapları en fazla mikrop barındıran aksesuarlardır. Dezenfektan etkili deterjanlarla bu eşyalar ve ortam sık sık temizlenmelidir. Lavabolarda sabun ve mümkünse kağıt havlu bulundurulmalıdır. İçme suyu için tuvaletlerin kullanılmaması ve ayrı alanlardan öğrencilerin içme suyu alabilmeleri sağlanmalıdır" dedi

Sınıfların teneffüs aralarında havalandırılmasını, kantinlerde de taze meyve, haşlAnmış yumurta, süt ve süt mamüllerinin fazla bulundurulmasını öneren Özlü, şöyle konuştu:

" Alerjik solunum yolu hastalıkları açısından sınıflarda ve tüm kapalı ortamlarda biriken tozlar sık sık alınmalıdır. Soba yakılan sınıflarda, ortama duman sızmayacak şekilde önlem alınmalıdır. Sınıflar teneffüs aralarında havalandırılmalıdır. İç ortam ısısı ideal sınırlarda (20-23 °C) tutulmalıdır. Okul içinde sigara içilmemesi sağlanmalıdır.

Okul kantinleri önceliği para kazanma olan ticari zihniyetle değil; öğrencilerin okul içindeki gereksinimlerini karşılamaya dönük bir hizmet anlayışı ve sorumluluğuyla işletilmelidir. Buralarda çalışanlar, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kişiler olmalıdır. Görev sırasında önlük, maske, eldiven ve bone kullanmayı ihmal etmemelidirler. Kantin olarak kullanılan alan, tuvaletlerden uzak, yeterli hava akımı olan, gıdaların hazırlandığı kısım ile öğrencilerin girip çıktığı bölümün ayrı olduğu, sigara içilmeyen mekanlar olmalıdır.

Nerede, kimin tarafından ve ne koşullarda üretildiği belli olmayan, uygun şekilde ambalajlanmamış, son kullanma tarihi yazılmamış ürünler satılmamalıdır. Bayatlamış, bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş, uygun koşullarda saklanmamış ürünler ile pişirilmeden yenen soğuk meze türü gıdaların ve ayran, limonata gibi soğuk içeceklerin açıktan satılmasına izin verilmemelidir. Çikolata, şekerleme, çiklet, bisküvi ve gazlı içeceklerin, içerdikleri katkı maddeleri nedeniyle çocuklarımızın sağlığını riske edebileceği, alerjik tabiatlı öğrencilerimize zararlı olabileceği ve ayrıca aşırı yağ ve kalori içerikleriyle dengesiz beslenmeye neden olabileceğini biliyoruz.

Öğrenci kantinleri, bunların yerine; taze meyveler, haşlanmış yumurta, süt ve süt mamulleri, doğal ve katkısız meyve suları gibi ürünleri öne çıkarmalıdır.

Öğrenci servislerinin uygun şekilde bakımları yapılmalıdır. Aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan, ruhsatsız kişilere servis araçları teslim edilmemelidir. Araçlarda sigara içilmemesi sağlanmalıdır. Hostes bulundurulmalı ve ayakta öğrenci taşınmamalı; yabancı kişiler servis araçlarına alınmamalı; yaş ve sınıf farkı çok olan öğrenciler bir arada taşınmamalı; öğrencilerin araç içinde sükunet ve disiplinleri sağlanmalıdır. Güvenli iniş ve binişe çok dikkat gösterilmelidir.

Astım, şeker hastalığı, epilepsi (=sara) gibi müzmin hastalığı olan öğrencilerin, bu durumları rehber ve sınıf öğretmenleri paylaşılmalı, okul ortamında ortaya çıkabilecek olası sorunlar ön görülerek gerekli tedbirler alınmalı ve acil durumlarda gerekli müdahaleler için planlama yapılmalıdır. Psikolojik sorunları olan öğrenciler rehberlik servislerinden yararlandırılmalıdır.

A hepatiti, grip ve benzeri kolay bulaşan hastalığı olan öğrencilere istirahat raporu verilerek okul ortamından uzaklaştırılmaları sağlanmalıdır. Öğrencilere yemek öncesi ve tuvalet sonrası el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Vücut temizliği ve sağlığın korunması konularında temel eğitim en baştan itibaren verilmelidir. Okullarda öğrenciler için hazırlanan mönüler dengeli, sağlıklı ve hijyenik koşullarda hazırlanmış olmalıdır. "

01 Mart 2011 - Okunma Sayısı : 2134