YAŞANAN GELİŞMELER VE OLAĞANÜSTÜ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI ÇARIMIZ İLE İLGİLİ TEB MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞINI SON KEZ UYARIYORUZ.

YAŞANAN GELİŞMELER VE OLAĞANÜSTÜ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI ÇAĞRIMIZ İLE İLGİLİ TEB MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞINI SON KEZ UYARIYORUZ....

TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ BAŞKANLIĞI'NA ANKARA

6197 sayılı yasanın güncellenmesi sürecinde yapılan çalışmalara ve eczacı örgütü dışında etmenlerin sürece olumsuz yönde müdahalelerine ilişkin çekincelerimiz ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının ilaç alım koşullarında sürekli olarak halk sağlığı ve eczacılık mesleği karşıtlığına dayanan olumsuz değişimler, Başkanlar Danışma Kurulları ve Bölgelerarası Toplantı gibi örgütümüzün meşru platformlarında dile getirilmiştir. Kuşadası'nda gerçekleştirilen Bölgelerarası Toplantı'nın sonucunda, anılan konular ile ilgili Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı yapılacağı kararı açıklanmasına ve daha sonra 40'a yakın Eczacı Odası tarafından zaman kısıtlaması olmaksızın tüm sorunların tartışılacağı geniş kapsamlı bir Başkanlar Danışma Kurulu Toplantısı talep edilmesine rağmen, yapılan çağrılara aradan geçen 30 günlük sürede Türk Eczacıları Birliği'nin sessiz kalması manidardır.
6197 sayılı yasa taslağında eczane açılışlarında Eczacı Odalarının devre dışı bırakılması hiçbir koşulda kabul edilemez bir gelişmedir. Eczacı Odalarının yasada yer alan görevlerini yapamaz duruma getiren, muvazaalı eczane açılışının önünde engel bırakmayan bu yaklaşım, tartışmaya bile gerek görülmeden tümden reddedilmelidir. Konunun yönetmelikle düzenleneceği yolundaki sözler ise aldatmacadır. Ülkemizde yönetmeliklerin her an değiştirildiği bilindiğine göre, 6643 sayılı yasada yer alan Eczacı Odası görevlerinin 6197 sayılı yasaya atıfta bulunan yönetmelikle düzenleneceği savı yasal olmadığı gibi, inandırıcı da değildir.
Öte yandan T.C. MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün 05.07.06 gün ve B.07.0.BMK.0.18.100.* 12443 Sayılı genelgesi ile 01.08.2006 tarihinden itibaren 116 kalem ilaç geri ödeme listesinden çıkartılmıştır. Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin (Sıra No 6) Resmi Gazete'de yayınlanmasının üzerinden henüz 2 ay geçmişken ülkede ne değişmiştir ki, bakanlık böyle bir genelge yayınlama gereği duymuştur. Daha önce de yapılan düzenlemelerle birlikte geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçların sayısı 500'ü geçmiştir. Eczane stokları göz önüne alınmadan, ilacı kullanan hastalar düşünülmeden, yazı ekinde yer alan inandırıcı ve kabul edilir olmaktan uzak, baştan savma rapora dayanılarak halk sağlığını ciddiye almadan hazırlanan bu tür genelgeler, cesaretini örgüt yöneticilerimizin suskunluğundan almaktadır.
Eczane açılışlarında Eczacı Odalarımızı devre dışı bırakmaya çalışan mantık, ilaç ve eczacılık alanında da eczanelerimizi yok etmeyi amaçlamakta, OTC sistemini bizlere danışmaya bile gerek duymadan emri vaki yöntemlerle hayata geçirmektedir.
Artık dur deme zamanı gelmiş, hatta geçmiştir. Eczacı örgütünün ve eczacıların beklemeye ve daha fazla sessiz kalmaya ne tahammülü ne de dayanacak gücü kalmamıştır. Bu nedenle toplantı çağrımızı bir kez daha önemle ve ısrarla tekrar ediyor ve TEB Merkez Heyetini tabanın sesine kulak vermeye çağırıyoruz.
Saygılarımızla.

İSTANBUL ECZACI ODASI