ERBAŞ VE ERLERİN İLAÇ VE TEDAVİ GİDERLERİNE İLİŞKİN DÜZENLEME (MİLLİ SAVUNMA BAK.)


T.C.Milli Savunma Bakanlığı Sağlık Dairesi Başkanlığı ile Türk Eczacıları Birliği arasında 2005 yılında uygulanmak üzerine imzalanan protokol ilgi yazımız ekinde gönderilmişti.

T.C. Milli Savunma Bakanlığı tarafından Birliğimize gönderilen 17.03.2005 tarih 5151-342-05/SAĞ.D.İkm.Büt.Ş.(Plan) (3)24002022 sayılı yazı ile protokolün uygulanması ile ilgili konulara ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan, erbaş ve erlerin ilaç ve tedavi giderlerine ilişkin düzenleme belirtilmiştir. Buna göre erbaş ve er reçeteleri için;

a) 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı'nın genel ilkeleri ve eşdeğer ilaç uygulaması erbaş ve erler için de geçerli olacaktır.

b) Erbaş ve erlerin ilaç ihtiyaçları öncelikli olarak ikmal kanalından tedarik edilen ilaçlardan karşılanacak, ilaçların yetersiz olduğu veya bulunmadığı durumlarda sivil eczanelerden temini yoluna gidilecektir. İlaçların tedarik edilmesine ilişkin uygulama ilgi (d) esasları doğrultusunda sürdürülecektir.

c) 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı gereği, uzman hekimlerin yazımına müsaade edilen ilaçların erbaş ve er tedavilerinde ihtiyaç duyulması durumunda, hasta sevk zincirine uygun olarak en yakın dispanser, hastane gibi bünyesinde uzman hekim bulunduran kurum/kuruluşlara sevklerini sağlamak suretiyle yazılacaktır.

d) Hak sahibi personele 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı gereğince bedeli ödenmeyen aşılar için, aşı yapılmasını gerektiren tetkik sonucunun reçete arkasına eklenmesi;

e) Vitamin preparatlarından hak sahibi personele bedeli ödenmeyenler; tabipçe, reçeteye "kullanım gerekçesi" yazılması;

f) Radyografi tetkik ilaçları ile yatan hastalara yazılabilen ilaçlar için, erbaş ve erin mutlaka hastaneye sevkleri sağlanarak, reçetelerin üstüne teşhisleriyle birlikte yazılması; hallerinde bedelleri ödenecektir.

g) Erbaş ve er reçetelerine yazılacak yurt dışından getirilen ilaçlar, ancak sevk edilen hastanelerde yatırılarak tedavi edilen hastalara, uzman doktorlar tarafından yazılması durumunda ödenecektir.
h) 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının "Bazı Özel Hastalıklara ve İlaç Kullanımına İlişkin Düzenlemeler" başlıklı 12.7 maddesinde yer alan ilaçlara ait kullanım ilkeleri erbaş ve erler için de uygulanacaktır. Antidepresan ve Antipsikotik ilaç kullanım raporu olan hastalarda tüm ilaçlar pratisyen hekimler tarafından reçeteye yazılabilecektir.

i) Erbaş ve erlere yazılan reçetelerde diğer TSK personeline uygulandığı gibi, en fazla dört kalem ve on günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. Tüm reçetelere mutlaka teşhis yazılacak, ayaktan hastalar için yazılan reçetelerde; reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi (kaşede kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır) bulunacak, ayrıca baştabip onayı ve mühürü aranmayacaktır.

Şeklinde düzenleme yapılmıştır.