SSK TİP SÖZLEŞME REVİZYONU


SSK Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan 17.03.2005 tarih 27160 sayılı Genel Yazı ile Tip Sözleşme revizyonu yapılmıştır.

Buna göre;

1) Tip Sözleşme'nin 2.5. maddesinde yer alan "Eczane ödenmeyen reçetelere ait herhangi bir hak ve tazminat isteminde bulunmamayı önceden kabul ve taahhüt eder." cümlesi çıkarılmıştır.
2) Tip Sözleşme revizyonları yapılan 23.02.2005 tarih 21595 sayılı ve 08.03.2005 tarih 24423 sayılı Genel Yazıların uygulama başlangıç tarihi (8 Mart 2005 tarihli Genel Yazının muayene ücreti ile ilgili 1. maddesi hariç) 10 Şubat 2005'tir.

3) Tip Sözleşme'nin 2.17. maddesinde yer alan;
"Reçetede yer alan ilacın adını da içeren perakende fiyat küpürü; barkod diyagramı; ayrıca ithal ilaçlarda ise ithalatçı firma etiketi ile birlikte ilacın orijinal kutusu üzerindeki ismi kesilerek, reçeteye yapıştırılır. Fiyat kupürü veya ithalatçı firma etiketi bulunmayan ilaç bedeli ödenmez. Dış ambalajı madeni ve bakalit kutular olan ilaçlar için prospektüsteki fiyat kupürü reçeteye yapıştırılır. Kutusu, etiketi ve prospektüsü olmayan serumların fiyatları el ile
yazılır. Kutusu, etiketi ve prospektüsünün olmadığı yazılıp imzalanır.

Majistral ilaçlarda Türk Eczacıları Birliği tarafından hazırlanmış Majistral tarifeye uygun olarak hesaplanmış Bilgisayar çıktısının reçete arkasına yapıştırılması yeterlidir. Ancak, majistral ilacın terkibine giren müstahzar ilaçlar varsa, bunlara ait kupürler de reçeteye yapıştırılır.
Kan ürünlerinin fiyat etiketinde ise ithal izninin alındığı tarih ve sayı ile ithal eden firmanın adının bulunması gereklidir. Mor ve Turuncu reçeteye yazılması zorunlu olan ilaçlar diğer ilaçlardan ayrı fatura edilir ve bu reçetelerin kontrolü ile ödemesine öncelik tanınır.Bu reçetelerin kontrolünde Bölge Eczacı Odası onayı aranır." ifadesinden "Ayrıca ithal ilaçlarda ise ithalatçı firma etiketi ile birlikte ilacın orijinal kutusu üzerindeki ismi kesilerek reçeteye yapıştırılır. Fiyat kupürü veya ithalatçı firma etiketi bulunmayan ilaç bedeli ödenmez." cümleleri çıkarılmıştır.

4) 19.06.2002 günlü 24790 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün "Uzmanlık yetkisinin kullanılması" başlıklı 4. maddesi gereği adı geçen tüzük hükümlerine göre uzmanlık belgesi almak üzere eğitim görmekte olan asistanların gözetim altında poliklinik hizmeti yapmaları gerektiği açık olup, poliklinik hizmetlerinin sunumunda sorumluluğun, gözetim yapma konusunda yetkili sorumlulara ait olduğunun belirlenmesi ve yapılan işlemlerin onaylanması anlamına gelmesi nedeni ile, asistanlar tarafından düzenlenecek reçeteler ayrıca uzman tabip tarafından onaylanacaktır.

SSK'nın "Tip Sözleşme Revizyonu (3)" konulu 17.03.2005 tarihli Genel Yazısı'nda yer alan diğer hususlar, Yürütme ve Değerlendirme Kurulu kararları olarak 10.03.2005 tarih 34.A.00.007117 sayılı yazımızla Bölge Eczacı Odalarımıza duyurulmuştu.