EK PROTOKOL HAKKINDA KAMUOYUNA DUYURU;

Bildiğiniz gibi TEB tarafından yapılan açıklamada 10 Eylül tarihinde SGK ile bir ek protokol imzalandığı duyurulmuştur.

İmzalanan ek sözleşmede 01 Eylül?den geçerli olmak üzere ıskonto oranlarının 0.5-1-1.5-2 olarak belirlendiği ifade edilmektedir. Aradan altı gün geçmiş olmasına rağmen imzalanan protokolün diğer detayları tarafımıza ulaşmamıştır.

Protokol imza sürecine kısaca bakacak olursak 23 Haziran?da başlayan kurum görüşmeleri, birkaç defa kesintiye uğramış, hatta en son 30 Haziran günü geç saatlerde üç bakanın sorumluluk alarak protokole imza koyması ile çözüm sürecinde ilerleme sağlanmıştı. Daha sonra protokolün diğer hususları heyetler arasında görüşülmüş ve 09 Temmuz?da nihai metin yetkililerce imza altına alınmıştı.

Gerek 10 Temmuz?da Bursa bölgeler arası toplantısında gerekse Türk Eczacıları Birliği Web sayfasında ?gösterilen güven ve destekten ötürü odalara ve eczacılarımıza? yönelik teşekkür konuşmaları yapılmış ve çeşitli yazılar yayınlanmıştı.

İlk başlarda her ne kadar altı-yedi kırmızı çizgi ile kurumun karşısına çıkılmış olsa da, tümünde başarı sağlanamamış ama kamu kurum ıskontosu ve eczacı ıskontosunda önemli kazanımlar sağlanmıştı.

Aradan iki ay geçmesine rağmen maalesef ki süreç doğru yönetilememiş ve ilişkiler günden güne daha kötüye gitmiştir. Eczacı için tersine bir sürecin yaşandığı ortadadır. Başlangıçta olmazsa olmazlar ?kırmızı çizgiler- belirlenmiş, ilerleyen aşamada bunların bir kısmından vazgeçerek büyük çabalar sonucu protokol imzalanmış, en sonunda ise bu direncin, mücadelenin neden yapıldığı unutularak, yeni ek protokol, Merkez Heyetinde sadece altı kişilik çoğunlukla kabul edilmiştir. 51 oda ve 24 bin eczacıyı arkasına alarak başlatılan mücadelenin, sadece altı kişinin imzası ile sonlanması ise çok büyük bir acıdır. Merkez Heyetimizin bazı üyelerinin süreç içerisinde mücadele ettikleri konularda, büyük ölçüde, anlam kayması yaşadıkları görülmektedir.

Yeni imzalanan ek protokol ile sadece dört ay için yeni ıskonto oranları bağıtlanmış, bunun karşılığında ise kamu kurum ıskontosundan kaynaklanan zarar ilk defa bu kadar net olarak ifade altına alınmıştır. Hatta kurumu hukuksal sıkıntılardan kurtarmak adına, eski uygulamanın 01 Temmuz itibarı ile geçerliliği kabul edilmiş, ölüden kan alınmış ve sonuçta üç bakan attıkları imzanın siyasi sorumluluğundan kurtarılmışlardır.

TEB bu imza ile önemli bir itibar kaybı yaşamıştır. Bu yapının iki üç ay sonra yeniden oturacağı sözleşme masasında -eczacının hakkını korumak anlamında- başarılı olması artık imkânsızdır. Bu itibar ile herkesin üzerine düşen görevleri bildiğini ve demokrasinin gereğini yerine getireceğini umut ediyorum.

YÖNETİM KURULU ADINA

Ecz. Hüseyin ŞİMŞEK