İl Sağlık Müdürlüğü’nün gönderdiği 29954 sayılı yazısında;

İl Sağlık Müdürlüğü?nün gönderdiği 29954 sayılı yazısında;

T.C. Sağlık Bakanlığı?nını teftiş defteri hakkında gönderdiği yazı ve eki 9372 sayılı yazı aşağıda tarafınıza sunulmuştur.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğünün 17. maddesi ve Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 50.maddesi gereğince; Bakanlığa Bağlı Kurum ve Kuruluşlar, bağlı ve ilgili kuruluşlar, Bakanlığın denetimi astlında bulunan kurum ve kuruluşlar ile özel müesseselerden Bakanlığımız müfettişlerince yapılan teftiş ve denetimler sırasında ikmal ve düzeltilmesi gereken hususları yazmak üzere Teftiş Defteri ve teftiş denetime ilişkin yazışmaları takip etmek üzere Teftiş Dosyası bulundurulmasının isteği ve teftiş defterinin Başkanlığımız tarafından sağlandığı bilinmektedir. Bakanlığın teftiş ve denetimine tabi kurum ve kuruluşlar ile özel müesseselerin teftiş ve denetimlerinde kullanılacak olan Teftiş Defterlerinin temini hususunda karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi ve bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür.

Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarla, özel hastaneler, ilaç üretim yerleri, ecza ve mümessil ecza depoları, medikal gaz üretim ve dolum yerleri, klinik araştırma laboratuarları ve tıbbi alet ve yüzey dezenfektan yerlerinin ihtiyacı olan Teftiş Defterlerinin Teftiş Kurulu Başkanlığımızca verilmesine devam olunacaktır. Bu kurum kuruluşlar dışındaki birimlere ve özel müesseselere Başkanlığımızca Teftiş Defteri verilmeyecek olup, aşağıda yer alan açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması gerekecektir.

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinin 52. maddesi gereğince yataklı tedavi kurumları dışında kalan, ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarında (tıp merkezi, poliklinik, laboratuar, görüntüleme merkezleri, hemodiyaliz üniteleri, muayenehaneler vb.) Bakanlık veya Müdürlük tarafından yapılacak teftiş ve denetim faaliyetlerine ait sonuçların yazılması için bulundurulması gereken Teftiş ve Denetim Defterlerinin İl Sağlık Müdürlüklerince temini gerekmektedir.

Optisyenlik müesseselerinin (Gözlükçüler) Bakanlık veya Müdürlük tarafından yapılacak teftiş ve denetim faaliyetlerine ait sonuçların yazılması için bulundurulması gereken Teftiş ve Denetim Defterleri İl Sağlık Müdürlüklerince temin edilecektir.

Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları hakkındaki Yönetmeliğin 31. maddesi Doğrultusunda Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşlarının bulundurmak zorunda oldukları Teftiş ve Denetim Defterlerinin de İl Sağlık Müdürlüklerince temini gerekecektir.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 36. maddesi gereğince; eczanelerde bulundurulması gereken defterler arasında Teftiş Defterinin de yer aldığı ve defterin diğer defterlerle birlikte Eczacılar tarafından bağlı oldukları Eczacı Odalarından alınması ve kullanmadan önce Eczacı Odalarına tasdik ettirilmesi gerekmektedir.

İlgi mevzuatı gereğince Sağlık Müdürlüklerince ve Eczacı Odalarınca formatına uygun olarak temin edilecek Teftiş Defterlerinin sadece Bakanlığımız Müfettişlerince kullanılması, Müdürlükçe yürütülen olağan  ve/veya olağanüstü denetim sonuçlarının ise Denetim Defterlerine yazılmasının, Teftiş Defteri bulundurulması gerekmeyen kurum ve kuruluşlarda ise Müfettişler tarafından yapılacak teftiş denetimler sırasında karşılaşılan hususları yazmak ve teftiş ve denetime ilişkin yazışmaları takip etmek üzere birer Teftiş Dosyası oluşturulmasının sağlanması,

Teftiş ve Denetim Defterleri ile Teftiş Dosyalarının kurum ve kuruluşun birim amirince, özel kurum ve kuruluşlarda ise Mesul Müdürce muhafaza edilmesi, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının herhangi bir sebeple faaliyeti sona erdiğinde ise bunlara ait Teftiş ve Denetim Defterleri ile Dosyalarının bağlı oldukları İl Sağlık Müdürlüklerine iadesi gerekmektedir.