SSK TİP SÖZLEŞMESİ'NDE YAPILAN ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER HAKKINDA


Sosyal Sigortalar Kurumu ile Türk Eczacıları Birliği arasında 09.02.2005 tarihinde imzalanan Protokol'ün 5'inci maddesi gereği oluşturulan Yürütme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, SSK Tip Sözleşmesi'nde bazı düzenlemeler yapılması uygun görülmüş ve yapılan düzenlemeler Kurum tarafından 23.02.2005 tarihli Genel Yazı ile ilgili birimlere duyurulmuştur.

Buna göre;

1- Tip Sözleşmenin 2.19-Maddesi (Eczane'nin bulunduğu yerleşim birimlerindeki Kurum Sağlık Tesislerinde Kurum eczanesi var ise, Yatan hasta, Raporlu, Katılım Payından Muaf, İş Yeri Hekimince düzenlenen reçeteler ve SSKB ilaç listesi ve uygulama talimatında "Mutlaka Kurum Eczanesinden Alınacaktır." İbaresi bulunan ilaçların anlaşmalı eczanelerden alınabilmesi için "Eczanemizde Yoktur" şerhi verilerek, eczacı kaşesi ile baştabiplik mühürü ve imzaları tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde Kurum dışına çıkarılan reçeteler karşılanabilecektir. Bu koşulları taşımayan reçetelerin bedeli Kurum tarafından ödenmez), 19.01.2005 tarihli 25705 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Ait Sağlık Birimlerinin Sağlık Bakanlığına Devredilmesine Dair Kanun gereği SSK eczanelerinin kapatılması nedeni ile iptal edilmiştir.

2- Tip Sözleşmenin 2.21 Maddesi (Eczaneler tarafından Kurumumuz ödeme birimlerine ibraz edilen reçeteler ekinde Kurum sağlık yardımlarından yararlanan kimselerin muayene makbuzlarının da bulunması gerekmektedir.

Reçete ekinde muayene makbuzu bulunmayan ve istenildiği halde muayene makbuzu, ibraz edemeyen eczanelerin reçete bedelleri poliklinik muayene ücreti düşülmek suretiyle ödenecektir.) iptal edilmiştir. Böylelikle eczanelerin reçete ekinde muayene makbuzu ibraz etme zorunluluğu kaldırılmıştır.

3- Tip Sözleşmenin 2.21. Maddesi, "İşyeri hekimi tarafından yazılan reçetelerin Türk Eczacıları Birliği tarafından onaylanan sistem dahilinde; Bölge Eczacı Odaları onayı alındıktan sonra karşılanması, Bölge Eczacı Odalarının onayı bulunmayan reçetelerin bedellerinin ödenmemesi" şeklinde düzenlenmiştir.

4- Tip Sözleşmenin 1.6 maddesi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir:

Tip Sözleşmenin 1.6 maddesi:

"Kurumla "10.02.2005 tarihinden evvel sözleşmesi bulunan eczaneler 01/03/2005 - 15/03/2005 tarihleri arasında sözleşme yapmaları halinde 01/03/2005 tarihinden itibaren vermiş oldukları reçete bedelleri Kurumca karşılanacaktır.

Kurumla ilk defa sözleşme yapan eczanenin sözleşme yaptığı tarih başlangıç olmak üzere vermiş olduğu reçete muhteviyatı, ilaç bedelleri ödenecektir. Bu eczaneler sözleşmelerini yılın hangi ayında yaparlarsa yapsınlar, takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar sözleşmelerini yenileyeceklerdir.

Yeni sözleşmelerde 09.02.2005 tarihinde imzalanan Protokole göre hazırlanan esaslar geçerlidir."

Mevcut sözleşmelerin en son yenileme tarihi 15.03.2005 olarak belirlenmiş ve yeni sözleşmeler 09.02.2005'te imzalanan protokole göre hazırlanan esaslar dahilinde olup, Kurumla sözleşme imzalayan eczaneler Kurum adına karşılamış oldukları reçete ve faturaları 10.03.2005'te Kurumun yapılandırmayı gerçekleştirerek belirlediği bölgelere teslim edeceklerdir.

Kurum tarafından 28.02.2005 tarihine kadar reçete ve fatura inceleme birimleri belirlenecek ve her il bazında teslim edilecek bölge ve bölgelere bağlı iller bir Genel Yazı ile duyurulacaktır.

5- Tip Sözleşmenin 2.5 Maddesi; "Reçetede hastanın ad ve soyadının, sigorta ve aile bireyi ise sigorta sicil numarasının, emekli veya hak sahibi ise tahsis numarasının, reçete düzenleniş tarihinin, reçeteyi yazan hekimin imza ve kaşesi (kaşede Kurumun adı, hekimin uzmanlık dalı ve diploma numarası mutlaka yer alacaktır.) bulunacak, ayrıca Kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır. Teşhisi yazılmayan, ilgili hekimin imza ve kaşesi bulunmayan reçeteler eczaneler tarafından kabul edilmeyecektir. Bu hükme uymayan reçetelerin tutarları eczaneye ödenmez, eksikliği tamamlanan reçete bedeli ödenir.

Eczane ödenmeyen reçetelere ait herhangi bir hak ve tazminat sisteminde bulunmamayı önceden kabul ve taahhüt eder". şeklinde düzenlenmiştir. Böylelikle bu madde hükmü Bütçe Uygulama Talimatı ile aynı hale getirilmiştir.
6- Kan ürünleri, 75 etken maddenin yer aldığı Eşdeğer İlaç Listesine dahil edilmiştir.

7- Tip Sözleşmenin 5.h maddesi "Bilgisayar ortamında on-line reçete kabulü sırasında reçetede kayıtlı ilaç/ilaçlar yerine (Eşdeğer İlaç Listesinde yer alan ilaçlar hariç) pahalı ilaç bar kotunun okutulup, buna göre fatura düzenlenmesi (ilk tespitinde eczanenin yazılı olarak uyarılması kaydıyla) durumunda sözleşmesi fesih edilir. Fesih tarihinden itibaren 4 Yıl sözleşme imzalanmaz" şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca Genel Yazı ile;

- Reçetede yer alan ilacın "Endikasyon dışı kullanımı" için karşılanması sırasında Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün "Endikasyon dışı kullanım izin yazısının" reçete ekinde yer alması ve,

- Her ilde görev yapan Sigorta İl Müdürlükleri tarafından; Kurumla sözleşme yapmak isteyen eczanelerle sözleşme yapılması, şifrelerin bir tutanak ile sözleşme yapan her eczaneye teslim edilmesi, bu eczanelerin Kurum adına karşıladıkları reçetelerin 2. bir duyuruya kadar kabul edilmesi, sözleşme imzalanmaması gereken eczaneler listesinin ve sözleşme yaparken dikkat edilecek hususların Provizyon Sisteminden kontrol edilerek sözleşme imzalanması gerektiği bildirilmiştir.