2005 YILI BAĞ-KUR PROTOKOLÜ'NDEKİ DEĞİŞİKLİKLER


1. GERİ ÖDEME KURUMLARI İÇİN BELİRLENEN FİYAT
Kamu kurumlarının serbest eczanelerden ilaç alımına ilişkin olarak Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği arasında 14.12.2004 tarihinde imzalanan protokol gereğince, Protokolün II.TANIMLAR başlıklı bölümüne, "GERİ ÖDEME KURUMLARI İÇİN BELİRLENEN FİYAT" tanımı eklenmiştir.
2. YENİ ISKONTO ORANI % 3,5
Protokolün III.Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 2.Maddesi yeniden düzenlenmiştir. Buna göre;
Sigortalı ve hak sahiplerinin eczanelerden temin edecekleri reçete muhteviyatı ilaçlar için eczaneler, ilgili kurum ve kuruluşlara aşağıda belirtilen şartlarda indirim yapacaklardır:
a) Tüm jenerik ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %11 oranında imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5 oranında eczacı indirimi yapılır.
b) Orijinal ilaçlar iki grupta ele alınacak, indirim iki grup için farklı uygulanacaktır.
ba) Birinci Grup: İlgili ilaç molekülünün Türkiye'de ilk ruhsatlandığı tarihten itibaren 6 tam yılı doldurmamış ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %4 oranında imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5 oranında eczacı indirimi yapılır.
bb) İkinci Grup: Birinci grubun dışındaki orijinal ilaçlarda perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %11 oranında imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5 oranında eczacı indirimi yapılır.
c) Bakanlar Kurulu'nun 06.02.2004 tarih ve 2004/6781 sayılı Kararının eki "Beşeri Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar" gereğince, 15 Haziran 2004 tarihi itibariyle fiyatları, Sağlık Bakanlığınca belirlenen azami fiyatların (referans fiyat) altında kalan orijinal ilaçlarda, imalatçı veya ithalatçı indirimi oranı, referans fiyatın altında kaldığı oran kadar daha az uygulanacaktır.
d) KDV dahil perakende satış fiyatı 3,24 YTL ve daha az olan ilaçlar için perakende satış fiyatı (KDV dahil) üzerinden %4 oranında imalatçı veya ithalatçı indirimi uygulanır, indirimli bedel üzerinden %3,5 oranında eczacı indirimi yapılır.
Yukarıda belirtilen indirim oranlarının uygulanmasında; ilacın perakende satış fiyatına (KDV dahil) bu ilacın perakende satış fiyatının 3,24 YTL'nin altında olup olmadığı da dikkate alınarak, önce bu Talimata ekli "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi"nde (Ek-2/D) belirtilen imalatçı veya ithalatçı indirim oranı, sonra varsa referansa göre azaltılacak indirim oranı uygulanacak ve bulunan bu bedele %3,5 oranındaki eczacı indirimi uygulanacaktır.
Hastaneler, yatarak tedavilerde kullandıkları ve kendi eczanelerinden temin ettikleri ilaçlara da yukarıda belirtilen esaslara göre indirim uygulayarak fatura edeceklerdir.
3. PROTOKOLÜN III.UYGULANACAK ESASLAR BAŞLIKLI BÖLÜMÜNÜN 35.MADDESİ AŞAĞIDAKİ GİBİ DÜZENLENMİŞTİR:
Eşdeğer İlaç Uygulaması: 17.9.2004 tarihli ve 5234 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi ile 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 10 uncu maddesine eklenen (r) bendi doğrultusunda Kurum ucuz eşdeğer ilaç uygulaması kapsamında eşdeğer ilaç bedellerinin ödenmesinde en ucuzun %30 fazlasına kadarını dikkate alacaktır. Fiyatları en ucuz olarak referans alınacak ürünlerin eczacılar tarafından ulaşılabilir olması gerekir. Bu amaçla tavana esas en ucuz ilaç olarak belirlenen ilacın en az 5 ay piyasada bulunma ve ilgili eşdeğer ilaç grubuna dahil olan ilaçlar arasından en az %1 pazar payına sahip olması gözetilir. Bu uygulamaya ilişkin tereddütler "Geri Ödeme Komisyonu"nca giderilir. Ancak yeni uygulamaya kadar Kurum kendi listesini uygulayacaktır.

Eczacılar tarafından fatura düzenlenirken, eşdeğer ilaçlara ilişkin % 30 üst sınırı, indirimli bedeller üzerinden hesaplanacaktır. (Ör: Bir eşdeğer grubu içindeki en ucuz ilacın indirimli bedeli 100 YTL ise, aynı gruptaki herhangi bir ilaç için Kurumca ödenebilecek azami bedel 130 YTL'dir.Ancak reçeteye yazılan ilacın bedeli 125 YTL ise 130 YTL değil 125 YTL ödenecektir.)
4. PROTOKOLÜN III.UYGULANACAK ESASLAR BAŞLIKLI BÖLÜMÜNÜN 4.MADDESİNE AŞAĞIDAKİ İFADE EKLENMİŞTİR:
"Eczane ünvanının veya sahip ve mesul müdürünün değişmemesi halinde aynı il sınırları içindeki nakil veya adres değişikliğini ruhsat fotokopisi eklemesi ve dilekçe ile 15 gün içerisinde Kuruma bildirmesi halinde yeni bir sözleşme yapılmasına gerek yoktur."
5. SÖZLEŞME YENİLEME İÇİN SON TARİH 1 MART 2005
Protokolün III.Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 6.Maddesi gereğince;
2004 yılında Kurumla sözleşmesi bulunan eczanelerin 01.01.2005-01.03.2005 tarihleri arasında sözleşme yapmaları halinde 01.01.2005 tarihinden itibaren vermiş oldukları reçete bedelleri kurumca karşılanacaktır. Aksi takdirde her eczanenin sözleşme yaptığı tarih başlangıç olmak üzere vermiş olduğu reçete muhteviyatı ilaç bedelleri ödenecektir.
6. REÇETE KARŞILANMASINDA HASTANIN T.C.KİMLİK NUMARASI ARANACAK:
Protokolün III.Uygulanacak Esaslar başlıklı bölümünün 10.Maddesi ile belirlenen "Eczane tarafından reçete ve sağlık karnelerinde aranacak hususlara;
"T.C.Kimlik Numarası" eklenmiştir.

7. İLAÇLARIN REÇETEYE YAZIM VE GERİ ÖDENME KOŞULLARI
Kurum tarafından bedelinin geri ödenmesinde bazı özel koşullar aranan ilaç grupları ile ilgili olarak Kurum 08.07.2004 tarihinde 1904 sayılı Genelgeyi yayımlamış ve bu Genelge'de belirlenen koşullar 1 Ağustos 2004 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.
2005 Yılı protokolünde, yukarıda belirtilen Genelge ile duyurulan değişikliklere ek olarak yapılan değişiklikler aşağıda belirtilmiştir:
- Periton diyalizinde kullanılması zorunlu olan tıbbi malzemeler, ilaç ile birlikte aynı reçetede değerlendirilmek üzere fatura edilebilecektir. (Madde 34)
- Narkotik Analjezik sınıfına giren "Fentanyl Transdermal TTS" bedeli ayakta tedavide sağlık kurulu raporu olması halinde ödenebilecektir. (Madde 40)
- Osteoporoz İlaçları Kullanım İlkeleri; (Madde 60)
Aşağıdaki hasta gruplarında bifosfanatların veya diğer osteoporoz ilaçların kullanımında (calsitonin, raloksifen vb.) raporda tedavi süresi belirtilecek, DEXA yöntemiyle belirlenmiş kemik mineral yoğunluk<