SOSYAL SİGORTALAR KURUMU İLAÇ LİSTESİ VE UYGULAMA TALİMATI, DİKKAT EDİLECEK NOKTALARI

Kurumca İlaç Satınalınması Temel İlkeleri :
*** Aynı etken maddeyi aynı farmasötik formda içeren ilaçların alımı tedavi maliyeti hesaplanarak yapılacaktır.Bu karar eşdeğer ilaç listesindeki etken maddeleri kapsar. Listede isimleri verilen ilaçların en ucuzu tercih edilecek, yazılması halinde en fazla %30 daha pahalı ilaç verilebilecektir.
*** İlaçların uzun etkili, retard, sr, mr, fort, mikropellet vs. formlarının aynı etken maddeyi aynı miktarda içermesi halinde ; tedavi maliyeti uzun etkili olmayan formunun maliyetinin aşmamak koşuluyla ödenebilecektir. Bu madde kurumun yayınladığı ucuz eşdeğer listesi için geçerli olup liste dışında kalan ilaçların uzun etkili formları verilebilecektir.
ÖR: Clasid MR 500 yerine Claricide 500 veya Deklarit 500 gibi.
*** Formüle edilmesi olanağı bulunan ilaçlar kurum sağlık tesisi eczanelerinde yapılacaktır.

Reçete Yazım ve İlaç Kullanım İlkeleri:
*** Tüm reçetelerde mutlaka teşhis yazılacaktır. Teşhis yazılmayan reçeteler kabul edilmeyecektir. İlacın Sağlık Bakanlığı'nca izin verilen endikasyon ve kullanım dozu dışında yazılması halinde ilaç ödenmeyecektir.
ÖR: Exipial lipo-hidro , ürederm lipo-hidro ihtiyozis, kserodermi, hiperkeratoz tanılarından birisiyle ödenecektir.
*** Doz aşımı tespiti halinde doktorun paraf ve kaşesi gerekmektedir.

*** Ayaktan yapılan tedavilerde reçetelere en fazla dört kalem ve beş günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılacaktır. Ancak tedaviyi yapan tabip tarafından tedavinin 5 günü aşan sürede devan edeceğine karar verilen hastalıklarda kullanılacak ilaçlar , teşhis ve tedavi süresi tabibinin el yazısı ile reçetede belirtmek koşuluyla en fazla 2 aylık doza kadar yazılabilecektir.

ÖR: Nevralji tanısıyla içinde 20 tane tablet bulunan B1-B6 (ör: benol) verilirken Diyabet tanısıyla içinde 50 tane tablet bulunan B1-B6 (ör: Nerox B) vitamini verilebilecektir.

*** Kurum dışı sağlık tesislerinde uzun süre yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına kullanım dozu belgelenmek kaydıyla 1 aylık miktarda ilaç verilebilecektir.

*** Katkı payı alınmayacak ilaçlarda kullanılacak ilaçlar en fazla 3 aylık miktarda, rapora istinaden diğer hekimler tarafından da yazılabilecektir. Bu raporun yalnızca resimli ilk nüshası hastanın eline verilecek ve her ilaç verişi raporun arkasına hekim tarafından yazılacak imzalanarak kaşe basılacaktır. Eczane tarafından ilacın verildiğine dair raporun arkası kaşe basılarak imzalanacaktır. Raporlu reçetelerde rapora istinaden 4 kalem sınırlaması yoktur. Kilometre tahdidine uymaması dolayısıyla Erdemli Bölgesi raporlu reçeteleri karşılayamamaktadır. Ancak kullanım raporları bu bölgede de geçerlidir.

*** Menapozda ve disfonksiyonel uterin kanamalarında kullanılan ilaçlar rapo koşulu aranmaksızın en fazla üç aylık süreli ihtiyaç miktarında yazılabilecektir.

*** Ayaktan yapılan İ.V.P. ve HSG tetkiklerinde kullanılacak non iyonik radyoopak maddelerden 50 ml lik bir kutu kullanılması halinde yalnızca ilgili tabipçe reçete düzenlenecek, reçeteye radyoopak madde ve yapılacak tetkikin ne olduğu açıkça yazılacaktır.

50 ml yi aşan dozda radyoopak madde kullanılması halinde ayrıca kullanılma nedenini açıklayan 3'lü heyet raporu aranacaktır.

*** Ayaktan yapılacak radyolojik tetkikler için kullanılacak tüm iyonik ve radyoopak maddelerden katkı payı alınmayacaktır.

*** Hayati öneme haiz olan kuduz, hepatit B, tetanoz aşılarında katkı payı alınmayacaktır, yalnızca ilgili tabipçe yazılacak, aşının uygulama nedenide tabibin el yazısı ile reçetede belirtilecektir.

* Kuduz aşısı hayati önemi haiz olduğundan enfeksiyon hastalıkları uzmanı veya bulunmadığı durumlarda diğer tabiplerin raporlarıyla belgelenmesi koşuluyla maximum 5 doz aşı verilebilecektir.

* Tetanoz aşısı - serum yaralanma olaylarında ve diğer gerekli durumlarda verilecektir.

* Hepatit B aşıları dizaliz hastaları, kan hastalığı olanlar, onkoloji hastaları, sitotastik tedavi görenler immün yetmezliği ve immünosepresif tedavi gören hastalar HBV (Hepatit-B virüsü) taşıyıcı annelerin yeni doğan bebekleri, diyabetli hastalar, kronik börek hastaları HBV taşıyıcılarının bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri kistik fibrozisli hastalar, başka bir nedenle karaciğer hastası olduğu laboratuar verileriyle saptanan kişilere uygulanabilecektir. Aşı yapılması planlanan kişilere HBs Ag , HBs ab testleri yapılacak, bu testlerden herhangi biri pozitif olan hasta aşılanmayacaktır. Kişilere aşı reçete ile verilecek reçeteler uzman tabipçe düzenlenecek, test sonucu, ayrıca alı istem nedeni tabibin el yazısıyla belirtilecektir. Yukarıda belirtilen ilk beş grupta yer alan kişilere çift doz aşı uygulanabilecektir.

*** Reçetelerin vitamin preparatları içermesi durumunda ancak bir hastalığın tedavisine yönelik olarak endikasyona yer verilmiş ise bu endikasyona bağlı olarak kullanılabilecektir. (ÜSYE ASYE gibi) Bunu dışında reçetelenmesi halinde vitamin eksikliği tanısı yazılacaktır.

*** Hekimin 2 kutu pomadı reçetelendirmesi halinde "5 günlük doz-yaygın" ibaresini not düşmesi gerekmektedir.
*** Proton pompası anhibitörlerinden sadece lansoprozol ve omeprazol (enjektabl formları hariç) etken maddeli ilaçların tedavi maliyeti en düşük olanları ödenecektir. Pantoprozol (panthec,panto,pulcet,pantpas), esomeprazol (Nexium) ve raberazol (pariet) etken maddeli proton pompası inhibitörleri rapora tabidir.

*** Suni gözyaşı damlaları ve pomatları uzman doktor tarafından yazılacaktır.

*** Glokom ilaçları ile tedaviye Göz Hastalıkları Uzmanı tarafından başlanacaktır. Göz hastalıkları uzmanının bulunduğu, kullanılacak ilacın etken maddesi, kullanım dozu ve süresini belirten bir rapor mevcut ise diğer tabiplerce de reçeteye yazılabilecektir.

*** B komplex vitaminleri (Becozym C fort, Bemiks C, vs) kurum tarafından ödenecek ancak vitamin-mineral kombinasyonları içeriklerine bakılmaksızın en ucuz (vi-mineral tb) müstahzardan ödenecektir.

*** Antianemik ilaçların folik asit ile kombine şekilleri ödenmeyecektir.(Maltofer fol tb, solüsyon)

*** Nimesulit etken maddeli ilaçların yalnızca topik formları (suludin jel) ödenecektir. Tablet fo