SGK REÇETELERİ KARŞILANMASI hakkında;
Değerli Meslektaşlarımız,
SGK Başkanlığı SSK Sağlık işleri İl Müdürlüğü Sorumlu Eczacısı Ecz. Mehmet Em ile
06.08.2007 tarihinde yapılan görüşme sonuçları aşağıdaki gibidir.
1. Belediye Polikliniklerinde yazılan Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hastalarına ait reçeteler eczaneler tarafından karşılanabilecek, SSK hastalarına ait reçeteler ise eczaneler tarafından karşılanmamalıdır.
2. Anlaşmalı Özel hastanelerde yazılan yatan hasta reçeteleri eczaneler tarafından karşılanmamalıdır.
3. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK hastalarına ait ilaç kullanım ve muafiyet raporlarında, 2 den fazla etken madde içeren ilaçların jenerik isim olarak yer almasında kurumca bir sorun olmadığı bildirilmiştir.
4. LDL tahlil sonuçlarında eczacı onayı geçerli değildir.
-Tahlil sonuçlarında tahlilin yapıldığı birimin sorumlu biyokimya uzmanının imzası ve kaşesi var ise reçeteyi yazan doktorun imzası ve kaşesine gerek yoktur. Reçeteye bu tahlil sonucunun fotokopisi eklenebilir.
-Tahlil sonuçlarında herhangi bir yetkili hekimin kaşesi ve imzası yok ise, o zaman reçeteyi ilk yazan doktorun tahlil sonucuna kaşe imza yapması gerekmektedir. Bir sonraki reçetede ise, önceki reçetedeki Dr. tarafından imzalanmış kaşelenmiş tahlil sonucunun fotokopisi eklenebildiği gibi reçeteyi ikinci kez yazan hekimin de LDL tahlil sonuç belgesini imzalayıp kaşe basması halinde reçete verilebilecektir.
-Tahlil sonucundaki imza kaşe aslı gibidir onayı için yapılan imza kaşe olarak algılanmamalı çünkü tahlil sonucuna aslı gibidir kaşesi gerekmemektedir.
5. 15.05.2006 tarihinden önce çıkan tüm hiperlipidemi raporlarına herhangi bir ek belge eklenmesine gerek yoktur.
-Raporsuz hastalarda hasta ilaca yeni başlıyor ve teşhis sadece hiperlipidemi ise LDL mutlaka 160?ın üzerinde olmalıdır.
-Raporsuz hastalarda, hasta ilaca yeni başlıyor ve teşhis hiperlipidemi ile birlikte DM, Koroner arter hastalığı gibi SUT da adı geçen hastalıklardan biri ise, bu durumunu herhangi bir rapor fotokopisi ile belgelemesi gerekmektedir. Şayet teşhiste hastanın hiperlipidemisi ile birlikte DM? si var ve raporu yok ise LDL tahlil sonucunu gösteren belgede glukoz değerinin 150?nin üzerinde olması halinde de hastanın raporu olmasa dahi hiperlipidemi ilacı verilebilecektir.
-Raporsuz reçetede sadece hiperlipidemi teşhisi var ise, doktorun idame tedavi olarak belirtmesi halinde LDL 100-160 arasında hiperlipidemi ilacı verilebilecektir.
6. Radyolojik tetkik ve tedavilerin yapılması için gerekli enjektabl ve oral yolla kullanılacak radyodiagnostik ve kontrast madde içeren ilaçlar, resmi veya Özel Hastane veya Tıp Merkezlerince yazılabilecek olup, eczanelerimizce karşılanabilecektir.
7. 15.06.2007 tarihinde SUT?un yürürlüğe girmesi ile birlikte SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı ayırımı kalmadan ilaç kullanım ve muafiyet raporlarında herhangi bir etken madde adının bulunması halinde, reçeteye raporda bulunan ilaçların dışında herhangi bir ilaç yazıldığında raporda olmayan bu ilaçların ödenmeyeceğinin bildirilmiş olmasına rağmen örnekleme yöntemiyle yapılan kontroller sırasında kimi meslektaşlarımızın bu tür ilaçları rapor kapsamında verdiği görülmüştür. Meslektaşlarımızın zor durumda kalmaması için ilaç kullanım ve muafiyet raporlarında bulunan ilaçlar ile reçetede yazılan ilaçları karşılaştırmaları ve raporda olmayan ilaçları raporlu olarak vermemeleri gerekmektedir.