BİLİMSEL ECZACILIĞIN 181’İNCİ YILI KUTLU OLSUN
Değerli basın mensupları,
Bugün 14 Mayıs. Ülkemizde modern ve bilimsel anlamda eczacılık eğitiminin başlangıcının 181’inci yılındayız. Kökleri yüzyıllara dayanan eczacılık mesleği, 14 Mayıs 1839’da Askeri Tıbbiye içinde eczacılık sınıfının açılmasıyla bilimsel bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Ülkemizin dört bir köşesinde, eczanede, hastanede, kamuda, akademide, ilaç endüstrisinde ve dağıtım kanallarında hizmet veren 39.000 eczacı, bu onurlu tarihin mirasçısı olmanın bilinciyle halkımızın, kesintisiz sağlık ve ilaca erişimi için görevimizin başındayız. Bilimsel eczacılığın 181’inci yılına girerken ülkemiz ve dünya COVID-19 Pandemisine karşı çetin bir mücadele yürütüyor. Bu mücadelede yaşamını yitiren başta meslektaşlarımız ve eczane çalışanlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarını saygıyla anıyoruz.
Değerli basın mensupları,
İnsanlık, Birinci Dünya Savaşı ertesindeki İspanyol Gribi (H1N1) Salgını’ndan sonra küresel ölçekte ilk kez bu kadar büyük bir salgınla yüz yüze geldi. Tüm Dünya’da 4 milyonun üzerinde insan COVID-19 hastalığına yakalanırken, 300 bin civarında insan ne yazık ki hayatını kaybetti.
Aslında bu salgın göstere göstere geldi. Kendinden önceki SARS, MERS, Ebola gibi salgınlar bu salgının habercisi olmasına rağmen ulusal ve uluslararası düzeylerde gerekli politika, önlem ve stratejiler yaşama geçirilemediği için bugün böyle devasa salgın hayatlarımızı kuşattı. COVID-19’un bize açıkça gösterdiği gibi; koruyucu sağlık anlayışından uzaklaşmanın, sağlığın ticarileşmesinin, ilaç şirketlerinin kârlı bulmadığı alanlara yatırım yapmamasının olduğu kadar ekolojinin muazzam tahribatının neticelerini yaşıyoruz.
Değerli basın mensupları,
Ülkemizde ilk COVID-19 vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren büyük özveriyle insanımızın sağlığı için mücadele veren diğer sağlık çalışanları gibi eczacılar olarak bizler de, salgına karşı ön saflarda mücadele yürütüyoruz. Normalde de halkın ilk müracaat ettiği sağlık noktaları olan eczanelerimiz, salgın sürecinde de özveriyle sağlık ve ilaç hizmeti vermeye devam ediyor. Kronik rahatsızlıkları bulunan raporlu hastalarımız olmak üzere vatandaşlarımızın ve ülkemizdeki mültecilerin aile sağlığı merkezlerine ya da hastanelere uğramadan, hekim reçetesi yazdırmaya gerek olmaksızın ilaçlarını doğrudan eczaneden alabilmeleri hem sağlık sisteminin yükünü hafifletiyor hem de hastalardaki bulaş riskini azaltıyor. Diğer yandan halk sağlığının korunması açısından temel öneme sahip tıbbi maskelerin devlet tarafından ücretsiz olarak vatandaşlarımıza ulaştırılmasında köprü görevi görmekteyiz. Bugün dahil, ilimizde 3.827.500 adet maske, 765.500 vatandaşımıza bizler tarafından özveriyle dağıtıldı. Biz eczacılar, böylesi zor bir dönemde halkın sağlığına katkı sunmak adına etkin bir rol üstlenmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreç bir kez daha açıkça ortaya koymuştur ki; eczaneler sağlık sistemi için vazgeçilmez nitelikteki sağlık kuruluşlarıdır.
Değerli basın mensupları,
Halkımızın sağlığa kesintisiz ulaşımında kilit rol üstlenerek fedâkarlıkla hizmet vermeye çalışırken diğer sağlık çalışanları gibi kimi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımızı kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Özellikle sürecin başında eczacının hiçbir dahli olmadığı halde; maske, dezenfektan, kolonya gibi ürünlerin fahiş fiyatlardan satılmasının bizlere mal edilmiş olmasını asla kabul etmiyoruz. Bu konudaki haklılığımızın ispatı da; düne kadar firmalar eczanelere 3-4 TL’den maske satarken, son alınan karardan sonra bugün eczanelere satılan maske fiyatının biranda 80-90 kuruşlara düşmesidir. Bu nedenle bugüne kadar haksız denetimler ve cezalar ile karşı karşıya kalan eczacının itibarının iade edilmesini ve fahiş fiyatın asıl sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz.
Diğer yandan birer sağlık kuruluşu olmakla birlikte küçük ve orta boy bir işletme olma niteliği de taşıyan eczanelerimiz, özellikle Nisan ayı başından bu yana ekonomik daralma yaşamaya başlamıştır. Ne zaman biteceği tam olarak öngörüsünde bulunulamayan COVID-19 salgını dolayısıyla önümüzdeki süreçte eczane ekonomilerimizde yaşanan daralmanın daha da büyük boyutlara ulaşma tehlikesi mevcuttur. Bu bakımdan eczanelerimizi yaşatmak için hükümeti bir an önce diğer işletmelere tanınan ekonomik hakların eczanelerimize de tanımlanması başta olmak üzere, bizim sektörümüze has ekonomik ve mali tedbirleri almaya çağırıyoruz.
Değerli basın mensupları,
Ülke ve millet olarak COVID-19 ile mücadele ederken maalesef meslek örgütlerinin yapısı ve işleyişinin değiştirilmesine dair girişimler bir kez daha alevlenmiş bulunmaktadır. Bütün gündemimiz salgını en kısa sürede ve en az hasarla atlatmak için topyekûn mücadele etmek olmalıyken kamusal yararı gözeterek hizmet üreten meslek birliklerinin yapılarında tahribata yol açacak yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılması oldukça şaşırtıcıdır. Meslek birliklerinin iradeleri dışında seçim ve yönetim usullerini değiştirmeye, yetkilerini tırpanlamaya yönelik düzenlemeler, meslek birliklerini zayıflatıp işlevsizleştireceği gibi mesleğin de itibarsızlaşmasına yol açacak girişimlerdir. Yönetilemez hale gelen ve yetkileri sınırlandırılmış bir meslek örgütü demek, bir mesleğin ülke genelinde bilimsel ve etik düzeyde evrensel ölçülere göre yürütülmesini ve hizmet alanının denetimini zorlaştırır. Sürekli seçmen iradesinin üstünlüğüne vurgu yapan siyasal iktidarın üyelerinin özgür iradeleriyle seçilen meslek birliklerinin yapısını bozacak, anti-demokratik adımdan acilen geri dönmesini talep ediyoruz.
Değerli basın mensupları,
Sağlıklı bir toplum yaratmanın hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatarak halkımızdan bugünler geçene kadar salgına karşı tedbiri elden bırakmamasını, maske ve fiziksel mesafe kurallarına azami ölçüde uymasını, hastalarımızın ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarını önemle rica ediyoruz.
COVID-19 Salgını’nı en kısa sürede atlatıp yüz yüze buluşacağımız sağlıklı günlere kavuşmak umuduyla eczacınız olarak hastalıkta, sağlıkta her zaman yanınızda olduğumuzu unutmayın.
Mersin Eczacı Odası
Yönetim Kurulu